2020. Szeptember 28. Hétfő  Vencel

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Közvilágítás: kiverték a biztosítékot

Múlt héten, pénteken szóltunk híradónkban arról, hogy stábunk 14 olyan útszakaszt keresett fel, amely vagy frekventált helyen van, vagy amely kapcsán többször kaptunk bejelentést a hirös.hu oldalra. A 14 hibából csak 4-et javítottak meg ellenőrzésünkig. 

Akkori kérdéseinkre ma kaptunk választ a Nemzeti Közművek Zrt-től, de sajnos nem olyat, mint amilyenre számítottunk.

Múlt héten, pénteken küldtük meg kérdéseinket a Nemzeti Közművek Áramszolgáltató Zrt. számára, hogy miért csúsznak a kijavításokkal, hiszen a 2 és 6 nap közötti határidő már lejárt. Választ ma kaptunk, azonban a kérdőjelek csak sokasodtak a közvilágítás hibájának kijavítása kapcsán. Emailünkben leírtuk azokat a helyszíneket, az általunk kiválasztott 14 terület közül, ahol a lámpák továbbra sem égnek.

Válaszként a következőt kaptuk. „A közvilágítási szakaszhibák javítását priorizáltan végzi az NKM Áramhálózati Kft., azonban Kecskeméten, több területen az építési munkálatok során előfordul, hogy megrongálják a kábelhálózatot, amely nehezíti a javítás körülményeit. (…) A közvilágítási lámpahibák jellemzően az elmúlt években elöregedő fényforrásoknál lépnek fel, az NKM 2019. októbere óta folyamatosan, kiemelt erőforrásokkal végzi a hibajavításokat lakossági bejelentések és az NKM saját felderítése alapján.”

Hogy mit jelent a saját felderítés pontosan, nem tudjuk, hiszen eddig azt az információt kaptuk, hogy a szakemberek akkor mennek ki megjavítani a hibát, ha arról lakossági jelzés érkezik.

Válaszukban azt is leírták, hogy „a hiros.hu felületén bejelentett hibák között vannak olyan helyszínek, amelyek nem részei az NKM által üzemeltett közvilágítási hálózatnak, pl. a Déli iparnegyed, a Békéscsabai út, valamint a Mercedes gyárhoz vezető út körforgalma.”

Úgy tudjuk, hogy a NIF Zrt. a kompetens ezen szakaszoknál eljárni. Kérdés, hogy azok a bejelentések, amelyek az NKM-hez érkeznek eljutnak-e a NIF Zrt-hez, valamint, hogy miért nem jelzik ezt a lakosság felé. A NIF Zrt. online felületén nem találtunk hibabejelentésre elérhetőséget, de az NKM Zrt. oldalán sem látható, hogy mely területre vonatkozik a hatáskörük.

Még januárban készítettünk anyagot azzal kapcsolatban, hogy a repülőtér közelében lévő és a körgyűrű irányába haladó közvilágítási rendszer nem jó, hiszen több lámpa nem ég, sötétségbe borítva az útszakaszt. Akkor a NKM a NIF Zrt-t jelölte meg, mint illetékest, a NIF Zrt. akkor azt válaszolta, hogy a tulajdonviszonyok, az üzemeltetés rendezése jelenleg folyamatban van. Ennek lassan egy éve…

Az NKM levélből azonban az sem derült ki, hogy mi a helyzet azokkal a lámpákkal, amelyek az ő illetékességi területén találhatók, viszont továbbra sem égnek. Az NKM Zrt. levelét úgy folytatta, „ezúton is kérjük ügyfeleinket, hogy ha közvilágítási hibát észlelnek, jelezzék társaságunknak”.
Biztosan?

Élő adás