2020. Szeptember 19. Szombat  Vilhelmina

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Külföldi munkavállalókat ellenőriztek

Összehangolt akció zajlott kedd este a Matkói úton, melyen több társhatóság vett részt, a rendőrség munkatársainak biztosítása mellett. Dr. Szilágyi József rendőr századossal, a Kecskeméti Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztály Járőr- és Őrszolgálati Alosztály vezetőjével beszélgettünk az eset kapcsán.

- Mi volt a kedd esti akció célja?

- A Magyarországon ideiglenesen szezonális munkát vállaló külföldi személyek ellenőrzése történt Kecskemét egy helyszínén, több társhatósággal együttműködve. A Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztálya, a Kecskeméti Városrendészet, a Bács-Kiskun Megyei Rendőrfőkapitányság Megerősítő Közterületi és Támogató Osztálya, a Kecskeméti Rendőrkapitányság  Járőr- és Őrszolgálati Alosztály, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, valamint a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelem munkatársai vettek részt az akcióban, összesen huszonkét fővel.

- Egy ilyen nagy, koncentrált és koordinált rendőri és társhatósági szervek együttműködésével megvalósuló eseménynek nyomós oka lehet.

- Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatósághoz, ezzel párhuzamosan a Kecskeméti Rendőrkapitánysághoz is futott be állampolgári bejelentés a Matkói út környékén lakóktól, hogy nagyobb számú, feltehetően külföldi személyt láttak mozogni, akik esetlegesen kétes hátterű személyek lehetnek. Kérték, hogy ellenőrizzük a területet és az ott tartózkodó személyeket.

- Hogy készül fel a rendőrség egy ilyen akcióra?

- Amikor megérkezik a felkérés, hogy egy, a társhatóságokkal végrehajtott, összefüggő és komplex ellenőrzésben vegyünk részt, mi is megtesszük a magunk adatgyűjtését. Miután a protokoll szerint a bejelentéseket követően járőreink többször is visszatérnek az adott helyszínekre, a beérkezett rendőri jelentések eredményeit elemezzük, értékeljük, és meghatározzuk a rendőri résztvevő erők nagyságát. Így történt most is.

- Milyen szerepe volt a keddi akcióban a rendőrségnek, milyen eredménnyel zárult az esemény?

- Az előzetes információ szerint román állampolgárságú személyek elszállásolásának ellenőrzése volt a fő cél. A rendőrség kötelékében megjelent 10 fő és három rendőrkutya a társhatóságok tevékenységét biztosította.  Az intézkedés során a Kecskeméti Rendőrkapitányság hatáskörébe tartozó szabálysértés és bűncselekmény megállapítására nem került sor, megállapították, hogy az ellenőrzött személyek magyarországi tartózkodási jogszerű, egy főnél tapasztalták, hogy az illetőnek lejárt a személyes okmánya. Vele szemben figyelmeztetést alkalmaztak. A jelenlévő 73 román állampolgár együttműködő volt, mindenben segítették a kiérkező hatóság munkáját.

 

Élő adás