2020. Június 4. Csütörtök  Bulcsú

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Kutyás kereső-mentő csapat alakult Kecskeméten

Kutyás kereső-mentő csapat alakult Kecskeméten, Bács-Kiskun megyében elsőként. A négylábúakat rom- és terület kutatásra valamint nyomkövetésre is be lehet vetni, a csoport többi tagja pedig speciális mentőkből áll. A kezdeményezésről Trencsényi Péterrel, a Hírös Rescue Team elnökével beszélgettünk. 

– Honnan jött az ötlet?

– Én és a csapattársaim is évek óta mentéssel foglalkozunk. Hazánkban összesen 15 ilyen csoport működik, Bács-Kiskunnak azonban - annak ellenére, hogy ez az ország legnagyobb megyéje - eddig nem volt. Ezért úgy gondoltunk, ha épp nem dolgozunk a rendőrségnél, tűzoltóságnál, mentőknél, akkor is szeretnénk a bajba jutottakon segíteni.

– Mi a kutyusok dolga a mentőcsapatban?

Trencsényi Péter kutyájával

– A csapat több mentéstechnikai eszközzel és szakemberekkel van felszerelve, de természetesen a kutyák vannak a főszerepben. A megye sajátossága, hogy itt nincsenek hegyek, barlangok, tavak, folyók, ezért a fő munkakörük a nagy területeken való személykeresés. Ezt nyomkövetéssel szagminta-, romkutatással és területátvizsgálással hajtjuk végre a kutyákkal. Jelenleg összesen hét négylábú van a csapatnál, a belga juhásztól a labradoron keresztül egészen a németjuhászig.

– A kutyák mellett ott vannak a speciális mentőegységek, akiket szintén több feladatra be lehet vetni.

– A keresés-mentést mindenki fő állása mellett végzi. Fontos tudni, hogy bármelyik csapatot be lehet vetni másik megyében is, legyen szó vízi, víz alatti vagy éppen barlangban való mentésről. Bárhová hívhatnak bennünket, hóhelyzetkor, árvíz esetén vagy bármilyen természeti katasztrófánál, de nem csak hazánkban, hanem külföldön is. A csapat tagjai között vannak tűzoltók, műszaki mentős szakemberek, mentőápolók, mentős tisztek és kutyás keresők is. Vészhelyzetben tökéletesen kiegészítjük egymást.  

– De vannak nyugalmasabb napjaik is, amikor gyerekekkel foglalkoznak.

– Régóta együttműködünk a kórházzal, a Gyógyító Bocsokkal és a Bács-Kiskun Megyei Kórházért Alapítvánnyal. Amikor éppen nem keresünk-mentünk vagy nem a főállásunkban állunk helyt, akkor a kisgyermekek egészségfejlesztési programjait segítjük.

HIRDETES_CIKK_KOZEPERE_BESZURVA

Élő adás