2020. Október 21. Szerda  Orsolya

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Lejer Zoltán javaslattal fordult a polgármester felé

A Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakciója levélben fordult a polgármesterhez annak érdekében, hogy csökkentse a városi cégek által kiadott üzlethelyiségek bérleti díját a helyi vállalkozók érdekében. A Kik-For Kft. - honlapján található közleménye szerint - felkészült arra, hogy tovább enyhítse a bérlők terheit.

Íme Lejer Zoltán nyílt levele:

Tisztelt Polgármester Asszony!

A Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakcióvezetőjeként a koronavírus-járvány helyzetre tekintettel több alkalommal fordultam Önhöz levélben a városi cégek által kiadott üzlethelyiségek bérleti díjának felülvizsgálása ügyében.

A Kik-For Kft. honlapján néhány napja megjelent egy rövid hír a bérleti díjjakkal kapcsolatban, ami véleményem szerint a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségekre nem ad megfelelő partneri és méltányos megoldást. A kecskeméti vállalkozók és alkalmazottai egy gondoskodó, szolgáltató önkormányzatban bíztak, amikor a kormány a kijárási tilalommal korlátozta az üzletek nyitva tartását. Véleményem szerint, amikor ekkora a közös baj városunkban, pártállástól függetlenül az önkormányzat gyakorolhatná a nagyvonalúságot és valódi segítséget nyújthatna a munkahelyvédelem területén.

A közösségi tulajdonban lévő Kik-For Kft. ehhez képest látszatintézkedéseket tesz azokban a hetekben, amikor a csökkentett nyitva tartás és rendkívül alacsony fogyasztóvendég hatására többszörösen meghaladja a bevétel kiesés a felkínált 10%-os bérleti díj csökkentését. Az ügyvezetés lépését inkább megalázónak és cinikusnak tartom, mint valódi vállalkozóbarát segítségnyújtásnak.

A rendkívüli időszak nehézségei ellenére most javasolt lenne „stratégia szerződést” kötni a kecskeméti vállalkozásokkal, azokkal a gazdasági szereplőkkel, akik vállaljak a járványveszély utáni kinyitást és tovább foglalkoztatást. Ebben a bajban lehetne megmutatnia egy szolgáltató és partnerségre épülő önkormányzatnak, hogy milyen fontos a helyi közösség életében a kis-és középvállalkozások életben maradása.

Kérem Polgármester Asszonyt, hogy azoknak a vállalkozásoknak, akiknek valamely önkormányzati cégen keresztül, üzleti bérleti szerződésük van és a járvány veszély miatt bezárni kényszerültek, a veszélyhelyzeti időszakra engedje el bérleti díjukat. Akik pedig csupán csökkentett nyitva tartásban működhetnek, azoknak adjanak 50%-os bérleti díjcsökkentést. A szóban forgó kecskeméti tulajdonosok többségének nincsen több hónapi tartaléka az alkalmazottak megtartására. Az Ő megsegítésük a társadalmi szolidaritást és a jövőbe vetett építkező hitet is szimbolizálja.

Tisztelettel kérem Polgármester Asszonyt, hogy fogadja el a bérleti díjakkal kapcsolatos javaslatomat.

Lejer Zoltán
Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakcióvezető 

A Kik-For Kft. honlapjára ma kikerült közleményből kiderül, hogy a város nyitott a további változtatásokra. Az új kormányintézkedések tükrében döntenek az esetleges következő enyhítésekről.

A Kik-For Kft. honlapján ezzel kapcsolatban az alábbi közlemény olvasható:

Kik-For Kft. a kecskeméti Városi Operatív Törzs döntésének megfelelően kidolgozta a kialakult veszélyhelyzetben igénybe vehető bérleti díj kedvezmények lehetőségeit, amelyek a járványügyi helyzet jelenlegi szakaszában indokoltak.
Mint Önök is tapasztalják, a helyzet napról napra változik, ezért a Kormány, az önkormányzatok, a gazdasági társaságok egyaránt arra törekszenek, hogy intézkedéseikkel hatékonyan kezeljék e változásokat.

Társaságunk szintén felkészült arra, hogy a bérleti díjakra vonatkozó kedvezmények lehetőségét a későbbiekben további enyhítésekkel módosíthassa, új konstrukciót dolgozzon ki, amennyiben az országos korlátozó intézkedések továbbra is fennmaradnak, vagy szigorodnak.

A Kormány május 4-től várhatóan új intézkedéseket léptet életbe úgy a védekezés, mind a gazdaság stabilizálása érdekében.

Ezért kérjük szíves türelmüket, hiszen a központi intézkedések függvényében tudjuk megvizsgálni, hogy helyben milyen további segítséget kell nyújtanunk üzletbérlőinknek.

Biztosíthatjuk Önöket arról, hogy jelen helyzetben a két lehetséges kedvezményből kockázat nélkül választhatnak. Ez nem lesz akadálya annak, hogy a későbbiekben esetlegesen megjelenő új, kedvezőbb konstrukciót igénybe vegyék.

Üdvözlettel:

Kik-For Kft.

Élő adás