2020. Május 26. Kedd  Fülöp

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Magyar-kínai tapasztalatcsere az új koronavírus megfékezéséről a Megyeházán

Bács-Kiskun megye és a kínai Yunnan tartomány képviselői, egészségügyi vezetői és epidemiológia szakemberek részvételével tartottak videókonferenciát a koronavírus-járványról május 8-án. A tanácskozás fő témája az új koronavírus megfékezésére irányuló jó tapasztalatok megosztása volt.

A magyar oldalról Dr. Mák Kornél, a megyei közgyűlés alelnöke vezetésével Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal, a Bács-Kiskun Megyei Kórház, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház, valamint Magyarország Csungkingi Főkonzulátusa képviselői és szakemberei vettek részt.
A kínai felet Li Malin asszony, Yunnan tartomány kormányzó-helyettese vezette. A kínai egészségügyi szakemberek között az egzakt tudományok orvos doktorai, valamint a tradicionális kínai gyógymódok képviselői is részt vettek a távkonferencián.
– A kínai fél is igen komolyan vette az eseményt, jó volt látni a kínai kollégák téma iránti lelkesedését és segítő szándékát. A konferencia segítséget nyújtott abban, hogy minél több oldalról megközelítve, minél több információt begyűjtve tudjuk a COVID-19 fertőzött betegeket a legjobb tudásunk szerint kezelni – összegezte a tapasztalatait Dr. Bozóky István, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Tüdő-belgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa.


– A videókonferencián bepillantást nyertünk egy „másik” világba, ahol a tradicionális gyógymódok hatékonyak, és kiegészítik, vagy vetélkednek az egzakt orvostudományok kezeléseivel. Az előre megküldött kérdéseinkre válaszokat kaptunk, és e-mail formájában továbbiakat tehetünk fel. Mind a betegség felismerését, mind a kezeléseket a konferencia segítette, látókörünket bővítette – értékelte a tanácskozást Dr. Ördögh Csaba, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház orvosigazgatója.
Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei önkormányzat alelnöke elmondta: a videókonferencia létrehozását Rideg László, a közgyűlés elnöke javasolta Bács-Kiskun kínai testvértartományával, a 47 milliós lélekszámú Yuannal, ahol szintén nagyon komolyan vették az új világjárvány elleni védekezést, a vírus terjedésének megállítását és a gyógyítást.
­– Bács-Kiskun megyében is több mindent próbálunk tenni, hogy minél hatékonyabban tudjunk védekezni a vírus ellen. Yunnanból nagyon sok virtuális orvostudományi anyag érkezett arról, hogy miként is lehet kezelni a vírus okozta helyzetet. A videókonferencia révén egy nagyon komoly egyeztetést tudtunk tartani a kínai partnerekkel, akik az előzetesen feltett kérdéseinkre készséggel adtak válaszokat az új koronavírussal kapcsolatos tapasztalataikról. Nagyon fontosnak tartom ezt az együttműködést, mert számtalan olyan kérdésre kaptak választ a mi orvosaink, ami hatékony lehet a vírus megismerésében, a kezelésben és a gyógyításban – nyilatkozta Mák Kornél, aki hatékonynak ítélte a videókonferenciát, melynek tapasztalatai hatékonyan segíthetik a magyar szakemberek munkáját.

www.bacskiskun.hu

Élő adás