2020. Február 23.   Alfréd

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Már nem a jegyzőnek kell bejelenteni a felelőtlen állattartókat

Csökkent a jegyzők állatvédelmi hatásköre január 1-jétől. 2020-tól már csak a kóborállatok befogásával kapcsolatos intézkedések és az állatvédelmi őrszolgálat működtetése tartozik a városi jegyzőkhöz. Minden más panasszal vagy bejelentéssel a kormányhivatalhoz, a NÉBIH-hez vagy a járási hivatalokhoz kell fordulni.

A kecskeméti Szarvas utcában egy udvarról többször is kiszökött egy kutya, ami a környéken élőket sakkban tartotta. A szomszédok szerint az ebet nem tartották megfelelően gazdái, ezért agresszív volt a viselkedése, egyeseket meg is kergetett.

,,Ki tud jönni a kerítés mellett vagy alatt, amikor az nincs rendesen becsukva, és sajnos, amikor az öcsém barátnőjével érkeztünk meg a karjában a kétéves kisfiával, fenyegetően, morgó, ugató támadással közelített felénk ez a kutya" - mesélte Győrfi Erika.

A kutya szerencsére nem harapott meg senkit. Eddig az ilyen és ehhez hasonló ügyekkel a jegyzőhöz fordulhatott a lakosság. Január 1-jével azonban csökkent az állatvédelmi hatásköre. Már csak az állatvédelmi őrszolgálat működtetése és a kóborállatok befogása tartozik hozzá.

,,Például nem szabhatnak ki állatvédelmi bírságot, illetve nem tilthatják el az állattartót - úgy a kedvtelésből tartott, mint a haszonállat tartóját - az állattartásától, mert egyébként, aki úgy tartja az állatát, hogy annak súlyos egészségkárosodását vagy elpusztulását okozza, azt az állattartót 2-8 évig el lehet tiltani az állattartástól. Ezt a jegyző már nem teheti meg" - fejtette ki Dr. Drozdik Ferenc megyei főállatorvos.

Januártól akkor sem fordulhatunk a jegyzőhöz, ha valaki úgy tartja az állatát, hogy súlyosan veszélyezteti más állat vagy ember egészségét. Vagy, ha nem gondoskodnak megfelelően a jószágokról. Ezekkel az ügyekkel a kormányhivatal, a NÉBIH és némelyik járási hivatal foglalkozik. A panaszokat e-mailben, telefonon vagy a kormányablakokban személyesen is fogadják és megvizsgálják.

Élő adás