2020. Február 23.   Alfréd

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Márton napi lámpás felvonulás

Márton napi lámpás felvonulást tartottak ma délután öt órától, Kecskeméten. A Német Települési Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett eseményen körülbelül fél ezer ember vett részt.

A Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesületének elnöke, Kun Attila vezette a sort Herceg nevű lovával. Neuendorf Sebastian Jörgné Rózsa, a Német Települési Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, Márton-napján az új bort megkóstolják, valamint libából készült ételeket esznek az emberek a hagyomány szerint. A fáklyás felvonulás a német nyelvterületről terjedt el, amely Szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez. És bár a mai megmozdulás német ajkú hagyomány, Kecskeméten szívesen fogadják.” Egy érdekességet is megosztott velünk az elnök asszony, mégpedig azt, hogy minden évben 11 hó, 11-én, 11 óra 11 perckor kihirdetik Németországban a farsangi időszak kezdetét.

Gaál József, alpolgármester is részt vett a felvonuláson, aki elmondta, hogy több évszázad óta élnek Kecskeméten német ajkúak. „Az első németek iparosok voltak, és onnantól kezdve a város gazdaságának nagyon fontos szereplőivé váltak, de nem csak a gazdaságban, hanem a közéletben is fontos szerepet töltenek be. A mai rendezvény is ezt bizonyítja. Ma kb. 300 olyan család él a városban, akik német ajkúak, és itt telepedtek le. Komoly hozzáadott értéket adnak a város életéhez.”

A lámpás felvonulás végén a Református Gimnázium udvarán libazsíros kenyér, forró tea és forralt bor várta a szülőket, gyermekeket.

 

 

Élő adás