2019. Január 17. Csütörtök  Antal

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Még meg kell szokni az új jelzőlámpát

A napokban megkezdte működését az új jelzőlámpa a Piaristák terén. Azonban sokan még megszokásból közlekednek a zebránál. Vannak, akik a piros jelzés ellenére is átmennek, nem törődve az életveszéllyel.

Egyelőre még gyakoriak a szabálytalanságok a Piaristák terén felállított új jelzőlámpánál. Az elmúlt napokban kezdte el működését, de az arra járók még rutinból közlekednek. Az új eszköz illeszkedik a zöld hullámhoz, csak akkor vált zöldre, ha a gyalogos megnyomja a gombot. Ennek ellenére sokan megszokásból közlekednek a zebrán, és nem veszik figyelembe a piros jelzést.

Elsősorban a biciklisek gondolják úgy, nem várják ki a zöld jelzést, de akadnak gyalogosok is, akik még nem szokták meg az új eszközt. A lámpa kihelyezésének egyébként főként ők örülnek. Most kevésbé félnek a zebrán.

Az új lámpa biztonságosabbá teszi az átkelést a gyalogosok számára, és megoldást jelent az autósok problémájára is, miszerint a gyalogosnak elsőbbséget kell adni, ha lelép a járdáról.

Füredi András, a Füredi Autósiskola vezetője szerint a Dobó körúti lámpához hasonlóan, itt, a Piaristák terénél is, jobban kell figyelniük az embereknek az első napokban.

- Úgy gondolom, hogy 8-10 nap alatt megszokják az emberek a lámpát – mondja Füredi András. Aki ritkábban közlekedik arra, annak is kicsit furcsa lesz, nem árt az első időben figyelemfelhívó eszközöket kihelyezni a zebrához.

Az új lámpa 16.7 millió forintba került, amelyet teljes egészében az idei költségvetésből biztosított az önkormányzat.

 

Élő adás