2021. Március 4. Csütörtök  Kázmér

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Megalakult a Zöld és Pont Polgári Jogi Társaság

Új civil kezdeményezés veszi fel a küzdelmet a tarthatatlanná vált szeméthelyzettel a Széchenyivárosban. A napokban alakult Széchenyivárosi Zöld és Pont Polgári Jogi Társaság azért született meg, hogy kapocsként működjön azok között, akik tenni akarnak az illegális szemetelés ellen.

Egy helybéli csapat megelégelte a bosszantó széchenyivárosi szeméthelyzetet, és úgy döntöttek, hogy kezükbe veszik az irányítást. Ennek eredményeként alakult meg a napokban a 70 tagból álló Széchenyivárosi Zöld és Pont Polgári Jogi Társaság.

– Látjuk, hogy nagyon sokan igyekeznek jót tenni a városrészben azért, hogy a zöldfelületeinket megóvjuk, hogy a tisztaságra vigyázzunk, viszont az is látszik, hogy nagyon lassan haladunk, mivel koordinálatlanul működik ez a tevékenység. Mi azt vállaltuk fel, hogy igyekszünk ezek között a társaságok között egy kapocsként működni - emelte ki a mai sajtótájékoztatón Szamler László, a Széchenyivárosi Zöld és Pont Polgári Jogi Társaság ügyvivője. 

A színre lépést többhónapos felmérés előzte meg, amely során a kezdeményezés elindítói gyalog járták be a városrész utcáit, és GPS koordinátákkal ellátott fotókkal dokumentálták a látottakat. Ezek az adatok azt mutatják, hogy minden tíz jogkövető háztartásra egy szabálysértő jut – emelte ki Szamler László. Ez nem tűnik soknak – tette hozzá – a problémát az jelenti, hogy a szemét bizonyos területeken koncentrálódik.

– Írtunk egy nyílt levelet. Ebben arra kérünk minden érintettet, főként a Széchenyivárosban lakókat – vállalkozást üzemeltetőket, illetve azokat a szervezeteket, akiknek közük van a háztartási hulladék, a szelektív hulladék, a zöldhulladék kezeléséhez –, hogy fogjunk össze. Csatlakozzanak ahhoz a felhíváshoz, amit közzétettünk - fogalmazott Szamler László.

Azt is kiemelte, hogy céljukhoz elengedhetetlen az együttműködés az önkormányzattal, a DTKH-val, a Városrendészettel és minden más érintett szereplővel is. A Városházán tegnap bejelentett hulladékügyi fejlesztések pedig jelentős segítséget nyújtanak abban, hogy a civilek munkája hatékony legyen.

A Zöld és Pont csapatához Facebook-on is lehet csatlakozni! 

Élő adás