2020. Május 27. Szerda  Hella

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Megnyílt a 29. Kecskeméti Népzenei Találkozó

Elkezdődött a 29. Kecskeméti Népzenei Találkozó. Moldvai és mezőségi táncokkal is várják a népzene szerelmeseit. Négy nap alatt koncertek, táncbemutatók, prímásverseny és -találkozó, kiállítások, hagyományőrző gálaműsorok, táncház és több más színvonalas program várja az érdeklődőket.

Négy napra hatalmas népzenei fesztivállá válik Kecskemét, vendégül látva számos népzenész és énekes mesterünket a Kárpát-medence több tájegységéről is. Az esemény célja a kodályi örökség és szellemiség megőrzése.

„29. alkalommal a hagyományok ápolásáról szól a népzenei találkozó. Célunk elsősorban a magyar népzene, a magyar népművészet, a néptánc hagyományainak ápolása, feltárása, kutatása és átadása a fiataloknak" - mondta Bak Lajos, a Hírös Agóra Kulturális Központ ügyvezető igazgatója.

Népművészek nemezkiállítása, valamint Csík János és a Mezzo Együttes műsora nyitotta meg a programot, de színpadon láthatjuk majd az Agócs Gergely vezette Fonó Zenekart is. Ezeken kívül több koncert, hagyományőrző gálaműsor, táncbemutatók is várják a vendégeket.

„Egyrészt rendezünk egy nagy prímás találkozót, ami egy kicsit formabontó rendszerű a nagy közönség számára, és ugye 7. alkalommal a prímás versenyt, ami a népzenében mozgó, a táncházakban mozgó prímások között egy nemes versengés. Ennek a fődíja egy nagyon értékes mesterhegedű” - árulta el az ügyvezető igazgató.

Vasárnap este fellép a Duna Művészegyüttes. Az autentikus előadás mellett a produkció mai szellemiségben modern színpadi eszközöket felhasználva hozza közel a néptáncot és népzenét a közönséghez. Az előadás gerincét bolgár, török, görög és román táncok alkotják.

A 29. Kecskeméti Népzenei Találkozót Hörcsök Imre, az Értékmegőrzési Bizottság elnöke nyitotta meg este 6 órakor a Hírös Agórában. 

,,A Kecskeméti Népzenei Találkozó a maga nemében egyedülálló hagyományőrző rendezvénysorozat, híre és vonzereje már régen túlnőtt a város határain. Olyan népzenei fesztivál, amelyre odafigyelnek az egész Kárpát-medencében, sőt, még azon túl is" - hangsúlyozta Hörcsök Imre.

Kecskemét percről percre

Élő adás