2019. Augusztus 20. Kedd  István

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Megtévesztő közlekedési tábla az Arborétumnál?

Megtévesztő közlekedési táblákra hívták fel a figyelmet a legnagyobb közösségi oldal egyik kecskeméti csoportjában. A táblák a Nyíri út-III.Béla körút kereszteződésében a kerékpárút végét jelző táblát egészítik ki, a kerékpárosokat szólítják fel leszállásra. Sok gyalogos úgy véli, a táblák azt jelzik, hogy itt gyalogátkelőhely van, a gyalogosoknak van elsőbbségük. Az autósok ezt vitatják. Közlekedési szakértőtől kértünk segítséget.

 

Füredi Andrást, a Füredi Autósiskola és Képzőközpont vezetőjét kerestük fel kérésünkkel, hogy egyértelműsítse a kérdéses közlekedési helyzetet. A szakember leszögezte, a probléma a kiegészítő táblák félreértelmezéséből fakad. Azok ugyanis nem gyalogátkelőhelyet jeleznek, hanem a kerékpárosokat szólítják fel arra, hogy kerékpárjukat tolva haladjanak át az úttesten.

A követendő KRESZ-szabályok egyértelműek ennél a kereszteződésnél. A III. Béla körút jelzőtáblával védett út, amelyről a Nyíri útra kanyarodnak az érintett autósok.

,,Amelyik útra a jármű bekanyarodik, azon az úton áthaladó gyalogosnak elsőbbsége van" - mondta a közlekedési szakértő.

Kell-e tehát elsőbbséget adnia a gyalogosoknak a III. Béla körútról a Nyíri útra kanyarodó autósnak? Igen, de nem azért, mert a kiegészítő táblák gyalogátkelőhelyet jelölnek. A táblák kihelyezése azért volt szükséges, mert az autósok megszokták az átkelő gyalogosok sebességét. Ha ennél gyorsabban halad át valaki, az könnyen balesetet eredményezhet.

Élő adás