2020. Szeptember 22. Kedd  Móric

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Mellrák konferencia vette kezdetét Kecskeméten - videóval

Kezdetét vette a IV. Emlőrák Konszenzus Konferencia Kecskeméten. A kétnapos rendezvényen az emlőrák diagnosztika és terápia területein végbement legfontosabb változásokat és eredményeket vitatják meg a szakemberek.

Újra indokolttá vált az Emlőrák Konszenzus Konferencia megrendezése. A 2016-ban megtartott rendezvény óta eltelt 3 év alatt az emlőrák diagnosztikájában és terápiájában számos olyan változás történt, amely az akkori ajánlások felülvizsgálatát és frissítését követeli. A szakemberek ezeket az irányelveket frissítik a ma kezdődött két napos rendezvényen.

Magyarországon 2002-ben bevezetésre került a mammográfiai szűrővizsgálat, tehát a korai felismerésben és a szűrésben Magyarország jól áll, bár sajnos a lakossági részvételen lehetne javítani. A kezelésekben és az egyéb diagnosztikai módszerekben gyakorlatilag Magyarországon most már a megyei, a regionális és az országos onkológiai központban is rendelkezésre állnak a legmodernebb terápiás, diagnosztikus készülékek - számolt be Prof. Dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa.

Azok a legmodernebb gyógyszerek pedig, amelyek Amerikában és Euróban törzskönyvezve vannak, Magyarországon is nagyon hamar beszerezhetőek. Kecskeméten van például hazánk egyik legmodernebb onkológiai központja.

Az időben diagnosztizált betegeknek akár 90%-os is lehet a túlélési aránya. Azonban, ha már áttétes a rák, akkor ez a szám 50% alá esik.

„A Kecskeméti Kórház, azon belül is az Onkoradiológiai Központ mindig is az ország egyik vezető onkológiai központja volt, ez jelenleg is így van. Az ország egyik legnagyobb olyan centruma vagyunk, ahol emlődaganatos betegeket diagnosztizálunk, kezelünk és követünk, gondozunk" - mondta büszkén Dr. Kocsis Judit, Kecskeméti Onkoradiológiai Központ, központvezető-helyettes főorvosa.

A betegség ellátásának valamennyi folyamata elérhető Kecskeméten igen magas színvonalon, nem véletlenül rendezik meg nálunk a konferenciát immár harmadik éve. Azonban hiába mindenfajta orvosság, ha a nők nem mennek el időben a szűrésre.

„A betegek sokszor félnek, idegenkednek a kivizsgálástól, látják magukon a tüneteket, a panaszokat, és nem mennek el, tartogatják, várják, azt gondolják, hogy ez el fog múlni, vagy egyszerűen csak nem mernek szembe nézni a betegséggel. Az üzenet az, hogy nem szabad félni, minél hamarabb el kell menni kivizsgálásra, mert akkor tudunk a leghatékonyabban segíteni, ha időben érkezik a beteg"-  fűzte hozzá Dr. Kocsis Judit.

Hazánkban évente körülbelül 8000 új emlőrákos beteget fedeznek fel az orvosok.

Kapcsolódó cikkünk:

https://hiros.hu/hirek/kecskemet/konferencia-az-emlorak-diagnosztizalasanak-terapiajanak-valtozasairol-video

 

Élő adás