2020. Április 4. Szombat  Izidor

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Miért van szükség faápolási munkákra?

A Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. parkfenntartási csoportja az Eper utcában végzett faápolási munkálatokat szombaton délelőtt. Az áramvezetéket megközelítő magasságú fákat meghatározott paraméterek szerint, kellő szakértelemmel metszették meg. A növények egészségének megőrzését és a lakosság érdekeit egyaránt figyelembe véve jártak el, ahogy mindig. Ez nem mondható el néhány vállalkozóról, akik kizárólag a megrendelőnek akarnak megfelelni, és úgy lecsonkolnak egy-egy fát, hogy az nem tud utána életre kapni. Ne adj' isten, még engedéllyel sem rendelkeznek ahhoz, hogy a fához nyúljanak.

Az emberek sokszor csak azt látják, hogy fákat vágnak ki vagy nyesnek a városban, és összemossák a városüzemeltetés mindannyiunkra nézve áldásos és szükséges tevékenységét azzal, amikor egy-egy vállalkozó gyakorlatilag tönkreteszi a fákat. Arról pedig szintén sokan nem tudnak, hogy ha a főkertész - alapos szakmai mérlegelés után - úgy dönt, hogy egy fát el kell távolítani, a Helyi Építési Szabályzatban foglaltaknak megfelelően, a városüzemeltetés munkatársai minden esetben gondoskodnak a pótlásról. 

,,A fákat 60%-os mértékben kell pótolni, ami azt jelenti, hogy törzsátmérőre vetítve, mondjuk, ha egy 100 cm-es fát vágnánk ki, akkor 60 centiméterét kellene venni, és ezt kellene visszaosztani csemeteméretre. Ez most csak úgy körülbelüli számításra 7-8 fát jelent egy idősebb fa pótlása esetén" - nyilatkozta Győri András főkertész a Kecskeméti Televíziónak.

Az elsődleges cél azonban, hogy minél tovább élhessenek, és egészségesek maradjanak a fák. Sokszor a fának az utolsó esélye a megmaradásra a korona ifjítása, amely során a korona eredeti méretének 50-60%-át eltávolítják - olvasható a Városüzemeltetési Kft. honlapján található háttéranyagban.

A főkertész azt is elmondta, hogy alapvetően törekednek arra, hogy ne legyen túl erős a metszés, hiszen, a fáknak városképi jelentőségük is van. Bizonyos fák (mint például a platán) azonban jól bírják az erőteljesebb vázágakra történő visszametszést, amit köznyelven szólva csonkolásnak hívnak. Olyan fajtáknál használják ezt a beavatkozást, amelyek jól megújulnak - fejtette ki a szakember. 

Abban a csonkolásban, amelyet február 18-án a Petőfivárosban végzett egy vállalkozó, nem volt ilyen típusú, a különböző fafajták sajátosságait figyelembe vevő, körültekintő gondolkodás. 6-8 millió forint között lehet azoknak a fáknak az értéke, amelyeket a Tavaszmező utcában vágtak ki és csonkoltak le, jegyzői engedély nélkül - állítja Farkas Barta Kata, a 10 millió Fa közösség kecskeméti koordinátora, aki, elmondása szerint, éppen arra járt, és látta az esetet.

Mivel közterületi fákról van szó, a jegyzőt egyértelműen értesíteni kellett volna a fakivágási szándékról. További problémát jelent, hogy a faanyag a városüzemeltetés tulajdona. Azonban tudomásunk szerint az nem érkezett be hozzájuk.

A rendőrség megerősítette, hogy kaptak bejelentést illegális fakivágásról a Tavaszmező utcából. A rendőrök azonnal a helyszínre vonultak, beszéltek a bejelentővel és az ingatlan tulajdonosával. Megállapították, hogy szabálysértés történt, ezért feljelentéssel élnek a megyei önkormányzat irányába – tájékoztatta a Kecskeméti Televíziót a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság.

Élő adás