2021. Június 17. Csütörtök  Laura

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Mikor lesz polgári reptér Kecskeméten?

Országosan sokakat foglalkoztat, hogy mikorra lesz és milyen funkciókat kaphat Kecskeméten a polgári reptér? Felmerült, hogy a Liszt Ferenc reptér túlterheltsége miatt Kecskemétre teszik majd át a diszkont járatokat, azonban egyelőre még az üzleti terv és a fejlesztések elkészültét várják.

Az országos sajtóban egyre inkább foglalkoznak a Liszt Ferenc reptér túlterheltségével. Felmerült, hogy a teherforgalmat és a fapados légitársaságokat át kellene helyezni egy távolabbi reptérre, a magyar nemzet szerint ezzel kapcsolatban Kecskemét, Győr, és Debrecen jöhet szóba.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a múlt heti közgyűlésen számolt be a Modern Városok Program fejleményeiről. Elmondta, jelenleg katonai, a NATO funkcióhoz kapcsolódó belső fejlesztések és beruházások, átalakítások zajlanak a repülőtéren. Ezek a terület-felszabadításhoz és a katonai és polgári célú repülés szétválasztása miatt szükségesek. Ugyanis repülésbiztonsági okokból a polgári célú légi járművek nem üzemelhetnek felfegyverzett katonai légi járművek mellett.

A polgári repülőtér megvalósításához vezető út következő állomása az üzleti terv elkészítése, ami a Honvédelmi Minisztérium feladata. Ez várhatóan nyár elejére fejeződik be.

– Ez egy döntéselőkészítő anyag lesz, amellyel később az önkormányzat dolgozhat – hangsúlyozta a polgármester a közgyűlésen. Az üzleti terv alapul szolgál a polgári zónában kiépítendő infrastrukturális elemek, például a személyforgalmi terminál tervezéséhez.

A Modern Városok Program része a kecskeméti repülőtér polgári célúvá fejlesztése, aminek összköltsége 5.5 milliárd Ft, ebből katonai célokra közel 3,5 milliárd, polgári célokra pedig több mint 2 milliárd Ft jut. A kecskeméti repülőtér fejlesztése költséghatékonyan biztosíthatja a repülőtéren a polgári légi közlekedés, vagyis személy- és áruszállítás megteremtését, amely a Kecskeméten települt vállalatok fejlődését is elősegítheti.

A polgári zóna beruházásainak 2020 végére kell elkészülniük, ezt követően kerülhet sor az új repülőtér légügyi hatósági auditálására.

 

Kecskemét percről percre

Élő adás