2019. Augusztus 19. Hétfő  Huba

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Minden napra egy hazai alma

Kecskemétre érkezett az „ALMA, a természet oltalma” szlogennel indult fogyasztásösztönző kampány. Csütörtök délután sajtótájékoztató keretében meséltek az idei termésről és a kezdeményezésről. A későbbiekben pedig különféle hazai almafajták közül válogathattak az érdeklődők.

Kedvükre válogathattak az érdeklődők a különféle hazai almák közül csütörtök délután. A Városháza előtti térre először hozták ki a terményeket. A vásár megnyitása előtt az Agrármarketing Centrum szóvivője mutatta be azt a kampányt, amely keretében hazai gyümölcsök fogyasztására próbálják ösztönözni a lakosságot.

-A felnőttek közel harmada nem fogyaszt egyáltalán, vagy nem fogyaszt rendszerességgel gyümölcsöt. Az alma az egyik legjobb gyümölcs az egészség szempontjából, ugyanis nagyon jó az összetétele. Szinte minden betegség megelőzésében hasznos és az ára is elérhető, kedvező - mondta Végváriné Henter Lilla, az Agrármarketing Centrum szóvivője.

Három éve indult az agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a FruitVeb közös kampánya. Manapság elsősorban rendezvényeken kóstoltatják a gyümölcsöt, és annak különböző feldolgozásait: almalevet, szirmot. A program másik része az országos termelői almavásár, amely most Kecskemétre is elérkezett. A jó hír az, hogy van miből válogatni.

Farkas László őstermelő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke elmondta, idén rekordmennyiségű alma termett hazánkban.

-Az árával óriási probléma volt. A világon mindenhol nagyobb mennyiségű alma termett, és így a feldolgozók úgy gondolták, hogy az ipari alma árát erősen csökkentik a tavalyihoz képest. Ez rányomta a bélyegét az étkezési almára is - mondta Farkas László.

Hozzátette, vannak további problémák is. A magyar alma jelenleg az Európai Unió piacán marad, ennek hatására hatalmas árufelesleg képződik. Szerinte új piacokat, új feldolgozási módszereket kellene találni. A lakosságnak csak annyi a dolga, hogy hazai terméket fogyasszon.

Falu György, a város Fejlesztési, Környezetvédelmi és Agrár Bizottságának elnöke is erre buzdította a kecskemétieket.

- Biztatom a város lakóit, hogy jó minőségű, hazai almát vásároljanak. Véleményem szerint az alma jelentőségét nem nagyon kell hangsúlyozni. Mind élettani, mind gasztronómiai szempontból kiemelkedő gyümölcs - hangsúlyozta.

Falu György azt is kiemelte, nagyon örül, hogy a főtéren megjelentek a hazai termelők és a kecskemétiek első kézből vásárolhatják a gyümölcsöt.

 

Élő adás