2020. Augusztus 10. Hétfő  Lörinc

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Módosul a Szeged és a Nyugati pályaudvar közötti vonatok menetrendje?

Egyelőre hiányosan tették közzé a jövő évi vasúti menetrendeket, melyeknek a  törvényi előírásoknak megfelelően november 16-ig (tegnapig) kellett volna kikerülniük, s amelyek december 15-én lépnek életbe. A Regionalbahn értesülései szerint a Kecskemétet is érintő Szeged és a Nyugati Pályaudvar között közlekedő vonatok menetrendjeinek módosítása miatt nem került még ki a teljes terv.

A Regionalbahn szerint a MÁV időben elkészítette  a beérkezett megrendelések szerint a tervezetet, ám azt nem sikerült időben jóváhagynia a megrendelőnek, az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak. Az oldal  értesülései szerint a közlekedéspolitikáért felelős államtitkár ragaszkodott ahhoz, hogy a a 140-es vonalon napi két „nonstop” InterCity-vonat közlekedjen. Ez azt jelenti, hogy a vonat Szeged és a Nyugati pályaudvar között sehol, de maximum csak Kecskeméten állhatna meg, - még Kőbánya-Kispest, Zugló vagy Ferihegy sem szerepelne a megállóhelyek között. Ráadásul a vonatok mindezt nem ütemen felül, hanem a mostani órás ütem terhére kellene megrajzolni. 

A hírrel a Közlekedő Tömeg elnevezésű Facebook oldal is foglalkozott, akik attól tartanak, hogy az esetleges módosítások lassítanák és kiszámíthatatlanná tennék a vonalon a közlekedést.

"Néhány véletlenszerűen kiválasztott IC gyorsítása csak a többi IC különböző mértékben, akár 15-20 perccel történő lassítása árán lehetséges. (A szembejövő vonatoknak már az előző állomáson félre kell állnia, amelyek így aztán átadják a menetidő-többletet a következő vonatnak, és így tovább.) A szegedi vonalon utazók ma egész nap minden óra azonos percében, azonos menetidővel, kiszámíthatóan indulhatnak útnak vonattal – ezután átláthatatlan struktúrában, rendszertelenül közlekedő járatok jutnának nekik. A köztes városok (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, stb.) utasai pedig nemcsak az ütemesség szétverése miatt járnának rosszul, hanem kevesebb közvetlen vonatuk is lenne a főváros felé" - olvasható a Közlekedő Tömeg oldalán.

 A 2019/2020-as évadra érvényes menetrendi adatokat egyelőre hiányosan a GYSEV oldalán érhetik el az érdeklődők, melyekre jelenleg még nem lehet menetjegyeket vásárolni. A MÁV-csoport kommunikációs kapcsolatokért felelős szervezete a Regionalbahnt arról tájékoztatta, hogy a vasúttársaság a következő hét végén tervezi meghirdetni a vasúti menetrendet.

Forrás: Reginalbahn

Szerkesztőségünk megpróbál utánajárni a várható módosításoknak, és visszajelzések alapján tájékoztatja a fejleményekről az oldal olvasóit.

 

Élő adás