2022. Augusztus 15. Hétfő  Mária

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Nagy veszélyben vannak a hajléktalanok a kánikulában (videóval)

Életbe lépett a vörös kód, az országos tisztifőorvos csütörtök éjfélig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki. Az extrém meleg körültekintőbb gondoskodást jelent a hajléktalan emberek ellátásával foglalkozó szakemberek számára.

Nem csak a mínuszok sújtják az utcán élőket, a kánikula idején talán még nagyobb veszélynek vannak kitéve a hajléktalanok. Amikor a nappali átlag hőmérséklet napokon keresztül 27 fok fölé emelkedik, életbe lép a vörös kód, veszélyes a tűző napon, az utcán tartózkodni. 

A nagy melegben többen megfordulnak a nappali melegedőben. A Hoffmann utcai nappali melegedő mindenki számára rendelkezésre áll, aki kicsit hűsölni szeretne, vizet inna vagy csak megpihenne. ​Sőt jégkrémet is kapnak a rászorulók. 

– Hideg vízzel készülnek a kollegáim fél literes kiszerelésben, amit a gondozottak magukkal tudnak vinni sétájukra, ügyes-bajos dolgaik intézésére. Az ebédhez most már a héten második nap hideg édességet is adunk. Igyekszünk odafigyelni a rászorulókra. Tegnap jeges teát kínálatunk számukra és a fürdési lehetőségeket is kibővítettük - részletezte dr. Rigó Orsolya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Regionális Központjának vezetője.

Ezen kívül a Matkói úti telephelyen található melegedő klimatizált helyiségekkel várja a rászorulókat, az utcai gondozószolgálat munkatársai pedig autóval járják a várost, közterületeken lévő hajléktalanokat kutatják fel, hogy hűtött vizet osszanak, bármiben segítséget nyújtsanak.

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy jellemzően a hajléktalanok nem fogyasztanak ivóvizet, pedig a kánikulában a hidratálás nagyon fontos. A lakosok is segíthetnek, legyünk figyelmesek. pl. ha a tűző napon padon fekvő embert látunk, figyelmeztessük őket, hogy húzódjanak árnyékba, és ha tudunk, vigyünk nekik ivóvizet.

Élő adás