2020. Június 4. Csütörtök  Bulcsú

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Nagyszabású faültetést tervez a 10 millió Fa Kecskemét csoportja

Közeleg az Élet Napja. November 9-én 40 kecskeméti intézményben már egészen biztos, hogy lesz faültetés a 10 millió Fa kezdeményezéshez kapcsolódóan. Óvodák, bölcsődék, iskolák és a Neumann János Egyetem is csatlakozott az akcióhoz.

Korábban arról számoltunk be, hogy 110 ezer fa elültetését tervezi városunkban a nyár végén alakult 10 millió Fa Kecskemét közösség. Az első megmozdulást november 9-ére tűzték ki. Az Élet Napján elsősorban oktatási és nevelési intézmények területén ültetnek majd fákat az önkéntesek – jelképezve, hogy az akció a jövő nemzedékéért történik.

– Egyelőre 40 körüli intézmény jelentkezett, ezekben egy fát biztosan ültetünk, ha  szülők, felajánlók segítenek többet is – mondja Farkas Barta Kata, a csoport létrehozója.

Óvodák, bölcsődék, iskolák és a Neumann János Egyetem is részt vesz a megmozduláson. Dr. Fülöp Tamás rektor nagy örömmel fogadta a közösség megkeresését. Válaszlevelében azt írta, megvizsgálják, hogy az egyetem ingatlanjainak területén hol, mennyi és milyen típusú fát lehet elültetni a november 9-ei akció során. Valamint azt is felajánlotta, hogy a programról, valamint annak országos és kecskeméti eredményeiről az egyetem szakkollégiumában tartsanak ismeretterjesztő, népszerűsítő előadást.

Elsősorban gyümölcsfákat lehet majd elültetni az Élet Napján. A Somodi Gyümölcstermesztő Birtok felajánlásával 100 db rezisztens, kis gondozási igényű, öntermékeny kajszifát kapott a közösség.

– Ennek azért is örültünk nagyon, mert Kecskemét szimbóluma a barack. Ezen kívül van 250 szilfánk és vannak egyéb 1-2 darabos felajánlásaink is – fűzi hozzá Farkas Barta Kata.

De nemcsak az intézményekben terveznek ültetést. Szeretnének egy kajszi fát elültetni Kecskemét főterén, a Nagytemplommal szembeni füves területen. Ez egykor gyümölcspiac volt, így a város múltjára is emlékeznének ezzel az eseménnyel.

A faültetéshez természetesen egyénileg is lehet csatlakozni, saját kertünkbe is ültethetünk fát, vagy végigjárhatjuk a közterületi faültetés engedélyeztetési folyamatának útját, és akár szomszédainkkal közösen is ültethetünk – nem csak november 9-én. Az is nagyon fontos, hogy miután elültettük a fákat, gondoskodjunk a sorsukról. Ehhez a jövőben elengedhetetlen lesz az esővíz megtartása.

– Nagyon fontos, hogy minél több vizet kössünk meg a saját kertünkben, ne engedjük ki az utcára. Sok helyen látjuk, hogy szabálytalanul kiengedik az emberek a vizet, ott összetorlódik, belekerül a csatornába, jelentős gondot, irgalmatlan költségeket okozva ezzel. Ilyenkor a tiszta víz szennyvízzé válik, és nem tud hasznosulni – mondja Kata.

A talajba leszivárgó víz a már meglévő, öregebb fáknak is fontos. Talajvízkészleteink egyre gyorsuló ütemben merülnek ki. Ez ellen egyénileg is lehet tenni, és fontos, hogy tegyünk is.

A 10 millió Fa kecskeméti csoportnak már egy applikációja is van, ahol nyomon lehet követni, hogy hová hány fát ültettek el eddig az akció során. Ezen látható lesz, ki ültette, ki finanszírozta, s ki gondozza majd a fát. Szeretnék tovább fejleszteni az applikációt, hogy azt megmutassa, mennyi port, szén-dioxidot köt meg, mennyi oxigént termel a most elültetett fa.

 

Élő adás