2020. Augusztus 6. Csütörtök  Berta

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Ne használj egyszer használatos műanyagot! (videóval)

2021. január elsejétől számos egyszer használatos műanyag terméket tiltanak be. Lekerülnek a polcokról az eldobható italpoharak, evőeszközök, tányérok és a nejlon zacskók is. A boltoknak és a vendéglátóhelyeknek most új koncepciót kell kidolgozniuk a megszokott eszközök helyettesítésére.

Zubor Melissza, a Zöld Misszió Csomagolásmentes Bolt tulajdonosa olyan termékeket mutat, amelyek környezetbarát helyettesítői lehetnek az egyszer használatos műanyag eszközöknek. Több eldobható termék forgalmazását ugyanis betiltja a kormány 2021 januárjától. A hagyományos szívószálak, műanyag evőeszközök és tányérok mind lekerülnek majd a boltok polcairól.

Én eddig sem használtam semmilyen egyszer használatos műanyagot. Semmilyen műanyagot ,amit egyszer használnánk. A boltban csak többször használatos, tartós csomagolóeszközök vannak, illetve legtöbbször a vásárlók készülnek csomagolóanyaggal, legtöbbször ők hozzák a tárolóikat, amikbe utána vásárolni fognak- mondta Melissza.

A legtöbb boltnak és vendéglátóhelynek azonban most új alternatívát kell kitalálnia a megszokott műanyagok használata helyett. Ez sok üzletvezetőnek feladja a leckét, de vannak olyan helyek, ahol már korábban is odafigyeltek a környezettudatosságra.

Évente több tonnányi műanyaghulladék kerül az óceánba. A kormányrendelettel remélhetőleg nemcsak a hulladék mennyisége csökken majd, de az emberek szemlélete is megváltozik.

Élő adás