2020. Május 29. Péntek  Magdolna

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Nehéz az autósiskolák és az oktatók helyzete a járvány idején

Nehéz helyzetben vannak az autóvezetést oktató szakemberek. A járványügyi helyzet miatt nem tarthatnak órákat, viszont nem mentesülnek a kisvállalkozói adó megfizetése alól, vagyis, ugyanúgy be kell fizetniük a KATÁ-t, mintha dolgoznának. A tanulóvezetők eltűntek az utakról, de a távoktatás nem szünetel az iskolákban.

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium még március 17-én rendelte el, hogy az iskolák függesszék fel a járművezetők és közlekedési szakemberek vizsgáit, alkalmassági vizsgálatait és utánképzéseit. Azóta szinte az összes tanulóautó eltűnt az utakról, egyes helyeken csak az irodai munka folytatódik. Több kecskeméti iskolánál azonban a személyes ügyfélfogadás is szünetel.

- Oktatóink a közúton nem dolgoznak, az irodában ügyeletet tartunk, tehát az ügyfelek, ha fontos és halaszthatatlan intézni valójuk van, azt el tudják nálunk végezni, de a kolléganőinket is megkértük, hogy otthonról, távmunkában dolgozzanak és így gördülékenyen tudjuk az ügyfeleket kiszolgálni - mondta kérdésünkre Füredi Tamás, a Füredi Autósiskola és Képző Központ vezető szakoktatója, közlekedési tanácsadó.

A legnagyobb kecskeméti autósiskolák mind leállították a gyakorlati képzéseket. Jelenleg csak távoktatásra, KRESZ-oktatásra van lehetőség. Ezekhez nem kell személyesen elmenni az ügyfélfogadó irodákba. Ez azonban nagy gondot okoz az oktatóknak, mivel így nincs bevételük. Viszont az egyéni vállalkozáshoz szükséges KATA megfizetése alól nem mentesülnek. Füredi Tamás, az oktatók gondja mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a kihaltabb utakon ugyanúgy közlekedjen mindenki, mint a kijárási korlátozás előtt.

 

- Kevesebb autó van az utakon, tehát ez egy picit azt érezteti az emberrel, hogy jobban is haladhat és kicsit gyorsabban is mehet, de ettől függetlenül mindenképpen tartsuk be a szabályokat, a sebességhatárokat és ne örüljünk, hogy kevesebben vannak az utakon, mert a veszélyhelyzet mindig hirtelen lép fel 

- hívta fel a figyelmet Füredi Tamás.

Jelen helyzetben is előfordulhat, hogy húsvétkor megnövekszik hirtelen a forgalom, fontos, hogy ne megszokásból közlekedjünk és vezetés előtt ne igyunk alkoholt.

Kecskemét percről percre

Élő adás