2020. Augusztus 6. Csütörtök  Berta

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Nem fogadta el a közgyűlés Józsa Bálint idítványát a vendéglátóhelyek hosszított nyitvatartásáról

Bár a szórakozóhelyek kérhetik a hosszabb nyitva tartást, egyetlen ilyen igény sincs bent jelenleg az önkormányzatnál. Ez volt az egyik oka annak, hogy a csütörtöki közgyűlésen nem fogadták el Józsa Bálint, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület önkormányzati képviselőjének indítványát, mely arra irányult, hogy a vendéglátóegységek hosszabban lehessenek nyitva. A testületi ülésen kiderült az is, hogy amennyiben ilyen kérése lenne bármelyik szórakozóhelynek, a környékén lakók hozzájárulása is szükséges.

A vendéglátóegységek nyitvatartásának meghosszabbítását javasolta szeptember 30-ig Józsa Bálint, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület önkormányzati képviselője a csütörtöki közgyűlésen.

- Pontosan látom, hogy mik azok a problémák, az a feszültség, ami az éjszakai szórakozás körül kialakult. Azért adtam be az indítványomat, hogy megkérjem az önkormányzat vezetését, polgármester asszonyt és képviselőtársaimat, hogy egy lépést tegyünk afelé, hogy ezt a konfliktus helyzetet, valahogy csökkenteni tudjuk - fűzte indítványához a képviselő.

Mint mondta, a hosszabb nyitvatartási idő közbiztonsági, járványügyi és köztisztasági szempontból is megoldást nyújtana a felmerülő problémákra, hiszen a kecskeméti éjszakai életben hetente többször több ezer ember is megfordul egyes helyeken.

- Sajnos városunkban kevés olyan hely van, ahol az ember újra talál alkalmat a baráti találkozókra, így a nagyszámú tömeg lokalizáltan, arányaiban kis helyre kényszerül. A járványügyi példákból pedig megtapasztalhattuk, hogy milyen súlyos következményekkel járhat, ha sok ember egyszerre tartózkodik egy helyen” -olvasható az indítványban.

Dr. Homoki Tamás alpolgármester, reflektálva az indítványra, elmondta, hogy a vendéglátóhelyek nyitvatartási rendjét a törvényi keretek között egy önkormányzati rendelet szabályozza, amit rendeletmódosítással lehet csak megváltoztatni. Ennek pedig előfolyamatai vannak. Így az indítvány eljárásjogi akadályokba ütközik, hiszen a tegnapi közgyűlésen erről nem lehetett dönteni.

Továbbá hiányosnak tartotta az indítványt, hiszen abból nem derül ki, hogy mely vendéglátóegységekre irányul, és az sem, hogy a nyitvatartást milyen módon próbálja bővíteni.

- Van egy törvény, ami este 10 és reggel hat között az önkormányzatok rendeletére bízza a nyitvatartást - mondta dr. Homoki Tamás. – Kecskemét megengedő, mert eleve a nyitvatartás éjfélig engedélyezett. Ettől globálisan eltérni véleményem szerint hatalmas nagy hiba lenne. Az egyéni eltérésre van lehetőség. Azok a vendéglátóegység tuladonosok, akik úgy gondolják, hogy az ő profiljuknak az felel meg, hogy 24 órától reggel hat óráig nyitva akarnak lenni, ezt megtehetik.

Mindez azonban úgy lehetséges, hogy a környezetükben lévő lakóépületekből beszerzik a hozzájárulását. Ezt követően ennek a bizottság eleget tesz, mindaddig, amíg a lakókörnyezet részéről kifogás nem érkezik.

- Az szokott történni, hogy ha valahol megkapja egy vendéglátóegység a hosszantartó nyitvatartás engedélyét, akkor a lakók elkezdik a képviselőt bombázni, hogy tegyen valamit, mert nem tudnak  pihenni. Végre van egy képviselő, aki ezt felvállalja - jegyezte meg Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, majd hozzáfűzte.

– Én azt javaslom, hogy menjünk tovább ezen az úton. Képviselő úr körzetében keressünk ilyen helyeket. A jogi lehetőségeket megtalálva én arra biztatom, hogy rúgjon kapura, hátha gól lesz. És majd meglátjuk, hogy a széchenyivárosiak mit szólnak ehhez.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester elmondta, hogy a vendéglátóhelyek részéről egyetlenegy igény sem érkezett a hosszított nyitvatartásra vonatkozóan, a lakosság részéről azonban annál több panasz van a meglévő 55 szórakozóhely eltérő működésével kapcsolatban. Mint mondta, évek óta vita folyik emiatt, de még minidig csak egy kicsit javult a morál a szórakozóhelyekkel kapcsolatban. Szerencsére már vannak látható jelek a javulásra, hiszen a Kéttemplom közben például összefogást és odafigyelést tapasztalnak a vendéglátóhelyek részéről.

Az indítványt a csütörtöki közgyűlés 8 igennel, 2 nemmel és 9 tartózkodással elutasította.

Élő adás