2019. Augusztus 19. Hétfő  Huba

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Orbán Nándor, a kecskeméti fiú újra itthon van

Vitéz Orbán Nándor, Magyar Királyi tüzér százados, öttusázó, vívó emlékére avattak táblát, a Messzi István Sportcsarnokban. Az avatáson Máday Norbert, a Magyar Szablyavívó Egyesület elnöke úgy fogalmazott, hogy a kecskeméti fiú újra itthon van.

Orbán Nándor Magyar Királyi tüzér századosra, öttusázóra emlékeztek ma Kecskeméten, a Messzi István Sportcsarnokban. A vívó az 1936-os berlini olimpián szerzett 5. helyével az első nemzetközileg is sikeres magyar öttusázó volt. Azonban viszontagságos élete miatt, nem volt lehetősége sokszor megmutatni sportbeli képességeit, tehetségét.

- Borsodi László legendás vívómester volt, és Nándor is az ő tanítványa volt. És miután ős is akár az öttusában, akár a kecskeméti vívóversenyeknek az egyik prominens és az egyik meghatározó alakja volt. Kellett már, hogy legyen egy emléktáblája Kecskeméten Vitéz Orbán Nándornak, ha valaki megérdemli, ő igen - mondta Máday Norbert, a Magyar Szablyavívó Egyesület elnöke.

Orbán Nándor nem csak kiváló sportoló volt, hanem egy igazán bátor, magyar ember. 1943-ban legendássá vált haditette volt, hogy a lovával megrohamozta egy szovjet harckocsit, miután mögötte a lövészárokban a katonáinak kifogyott a lőszere. Így mentette meg őket, saját maga életével mit sem törődve. De nem ez volt az egyetlen hősies tette. Bán János író is mondott beszédet az emléktábla avatáson. Mint mondta, Orbán Nándor és a hozzá hasonlók hosszú évtizedeken keresztül feledésre voltak ítélve.

Máday Norbert, a Magyar Szablyavívó Egyesület elnöke elmondta, hogy Vitéz Orbán Nándor ezzel az emléktáblával jelképesen hazatért, a kecskeméti fiú újra itthon van.

Az ünnepélyes avatón szablyavívó bemutatót is tartottak az egyesület tagjai, majd a koszorúzás után a tábori lelkész meg is áldotta az emléktáblát. 

 

Élő adás