2020. Május 27. Szerda  Hella

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Óriás inga Kecskeméten

Egy közel 25 méter hosszú és 24 kilogramm tömegű Foucault-ingát hoztak működésbe Kecskeméten. León Foucault francia fizikus, csillagász születésének 200. évfordulójának alkalmával a Neumann János Egyetem is csatlakozott az országos ,,Foucault 200” felhíváshoz.

Kötélégetéssel indították el azt az ingát Kecskeméten, amely közel 25 méter hosszú és 24 kilogramm tömegű. A Foucault-ingával León Foucault francia fizikus munkássága előtt tisztelegnek az oktatók.

,,Ez az inga kísérlet, amelyet Foucault elvégzett 1850 elején. Ez volt az első közvetlen bizonyítéka annak, hogy a Föld forog. Rájöttünk arra, hogy nem mi vagyunk a világ közepében, hanem mi mozgunk, és a Földünk forog, a csillagok vannak tulajdonképpen a helyükön” - fejtette ki Nagy Péter fizikus, a Neumann János Egyetem GAMF Karának docense.

A Neumann János Egyetem és a Bányai Júlia Gimnázium fizikatanárai fogtak össze a projekt során.

„Azt látom, hogy a kisgyermekeknek a természettudományos érdeklődése nagyon nehezen nyitható ki, nagyon sok energiát kell ebbe fektetni, ezért nagyon fontos, hogy a különböző képzési helyek összefogjanak egymással, és egymást segítve bontakoztassunk ki egy ilyen tevékenységet" - emelte ki Kovács Lóránt, a Neumann János Egyetem GAMF Karának dékánja.

A kétnapos rendezvény során a diákokat több izgalmas fizikai kísérlettel várják a Malom bevásárlóközpontban a tanárok. A pedagógusok céljai között szerepel, hogy a fiatalokkal megkedveltessék a tudományt.

„A Neumann János Egyetemnek mindig meghatározó területét jelentette a természettudományos képzés, illetve a műszaki, informatikai terület. Úgy gondolom, hogy egyetemi szempontból egy ilyen történelmi kísérletnek a megismétlése, nemcsak a hagyományaink ápolását jelenti, hanem egy kicsit közelebb hozzuk a hallgatóinkat is a kutatások, a megismerés, a tapasztalás világához” - hangsúlyozta Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora.

Az ingát holnap délelőtt is el fogják indítani a tanárok, mellé természetesen magyarázat is dukál majd, így a középiskolások játszva tanulhatják meg, hogy hogyan is forog a Föld.

Kecskemét percről percre

Élő adás