2021. Június 17. Csütörtök  Laura

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Örömünnep a vadaskertben: Három szibériai kistigris született Kecskeméten-VIDEÓVAL

Különleges meglepetés várja hamarosan a látogatókat a Kecskeméti Vadaskertben. Három szibériai kistigris született ugyanis még márciusban. Ez azért kuriózum, mert a fokozotton védett faj nagyon ritkán szaporodik, a világon körülbelül 2-300 tigris van szabadon. A kicsiket most még nem lehet látni, szükségük van még pár hét nyugalomra.

Elsőként tájékoztatta szerkesztőségünket a Kecskeméti Vadaskert arról, hogy március végén három kölyökkel bővült a szibériai tigrisek családja. Ma (csütörtökön) is mérték a piciket, kiderült, hogy már most 5 kiló körüli a súlyuk. Mindhárom szép és egészséges. 

– Mivel tigriseink eddig nem születtek, tapasztalatlanok voltunk ezen a téren. A születés utáni 1-2 nap nagyon kritikus lehet. Ilyenkor minimalizálni kell a stresszt az anyánál. Szinte nem is voltunk bent nála, a természetre bíztuk a dolgot. Szerencsére nagyon jó anyának bizonyul tigrisünk. Így eddig problémamentesen vettük az akadályokat - számolt be a kezdetekről Tarjányi Antal, a tigrisek gondozója. 

Egyedül a nőstény reflexeire és a védelmező ösztöneire kellett figyelniük a gondozóknak az első hetekben. Eleinte nagyon erősen védelmezte picinyeit, csak a két megszokott gondozó mehetett be hozzájuk. Ahogy azonban nőnek a kölykök, úgy enyhül az anyai féltés is.

A kölykök szerencsére szépen gyarapodnak, semmiféle probléma nem adódott. 1-1,2 kilók lehettek születésükkor, most hetente egy kilóval nyomnak többet. Minden nap átvizsgálják, lemérik a súlyukat, ellenőrizzük a helyüket, amikor az anyjukat kicsukják enni.  

Az, hogy szibériai tigris született a vadaskertben, egy igazi ünnep, hiszen az állatfaj nem szaporodik olyan könnyen. Kevés van belőlük, így kevés a születés is, ezért fokozottan védett faj a tigris.

– A múlt század elején még nyolc alfaja volt a tigrisnek, ebből három kipusztult. A szibériai tigrisek is majdnem a kihalás szélére kerültek. Az 1930-as években már csak 20-30 példány volt szabadon, akkor észbe kaptak, hogy ez így nem mehet tovább. Ekkor kezdődött el egy fajmentő program. Mára már hál’ istennek szabadon is él 200-300 fő – nyilatkozta Tokovics Tamás, a Kecskeméti Vadaskert igazgatója.

A két hím és a nőstény nagyon jól tűrte a mai vizsgálatokat és a mérést. Ennek ellenére még nem engedik ki őket a vendégsereg miatt. Most még nyugalomra van szükségük a kölyköknek és az anyjuknak is.

– Nem véletlenül van az a mondás, hogy védelmezi, mint egy anyatigris. A mi nőstényünk is nagyon óvja, védi a kölyköket. Két hét után tartottuk az első mérést, akkor mentünk a közelükbe először. De most is látszik az anyán is, hogy egyes külső hatásokra idegessé válik.

Most, hogy megnyitottuk az állatkertet, sokkal idegesebb volt, ilyenkor agresszívebbé is válhat. Ezért is kérünk mindenkit, hogy ne kezdjen el a kifutó előtt kiabálni, hangoskodni – figyelmeztetett az igazgató.

 Kordonokkal gondoskodnak arról, hogy ne mehessenek túl közel a látogatók a tigrisek kifutójához. A vendégek körülbelül 2-3 hét múlva láthatják majd a kifutóban játszani a kicsiket.

A kistigrisekkel bővebben a KTV Kiemelő című magazinjában foglalkozunk!

Fotó: Erdei Orsolya

Kecskemét percről percre

Élő adás