2021. November 30. Kedd  András, Andor

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Őszi Helyi Termék Ünnep nagy koccintással – Videóval

XIV. alkalommal nyílt meg az Őszi Helyi Termék Ünnep. A mai különleges alkalmon megünnepelték a Kecskeméti Tanyai Termék Piac 8. évfordulóját, illetve megtartották a Térségi Nagy Koccintást is. Az október 22. és 24. közötti időszakban a főtéren több mint 50 kézműves termékei közül válogathatnak az érdeklődők.

Kezdetét vette a XIV. Őszi Helyi Termék Ünnep. A hétvégén zajló eseményt dr. Sztachó-Pekáry István önkormányzati képviselő nyitotta meg.

– Hála azoknak a gazdáknak, azoknak a termelőknek, akik egészéves munkájuk gyümölcseit most idehozták annak érdekében, hogy itt megkóstolhassuk – minél többet belőle! Van nagyon sok lehetőség arra, hogy egy koccintás erejéig a borokat, illetve a különböző finomságokat megkóstoljuk – mondta a képviselő.

Most ünnepli 8. évfordulóját a Kecskeméti Tanyai Termék Piac. Ennek alkalmából a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezet alelnöke átadta „Az év kecskeméti helyi termék piac gazdája” díjat, valamint a vándorserleget. Gubán Gyula elmondta, ez a pandémiás helyzet megerősített bennünket abban, hogy a helyi piacoknak van jelene és jövője.

Az idei díjat Simon Ildikó második generációs tejtermelő kapta meg Kunbaracsról. 

 Az Őszi Helyi Termék Ünnepre minden korosztály számára szórakoztató, közösségi programokkal készülnek a szervezők. Több mint 50 termelő és kézműves jött el az aranyhomok portéka vásárra.

– Természetesen a hagyományőrzés a fő célja ennek a rendezvénynek, s a hagyományok bemutatása. Családi rendezvényről van szó kézműves termékekkel, kézműves foglalkozásokkal a gyerekek számára. Sok gyermekjátékkal készültünk, amely ugyancsak fontos eleme rendezvényünknek – emelte ki Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára.

Az ünnepségen a Mathiász János Borrend is fontos szerepet kapott, ugyanis második alkalommal rendezték meg a Térségi Nagy Koccintást.

– Szép ünnep nekünk ez az ünnep, mert ebben az évben ünnepeljük 35. éves fennállásunkat, évfordulónkat. Ebben az évben is megrendezésre került a Város Bora verseny és bemutatásra is fog kerülni – mondta Kocsis Pál nagymester, a Mathiász János Borrend elnöke.

Kilenc városi és térségi borosgazda borászat által felajánlott termékét kóstolhatták meg a jelenlévők. Bemutatták a 2021. évi Kecskemét Város Bora címet viselő italt is, amely nevezetesen a Gedeon Birtok rajnai rizling bora. Ezt követően került sor a nagy koccintásra.

Végezetül a Kecskeméti Fúvós Zenekar játékát hallhatták Kuna Lajos vezénylésével.

Élő adás