2021. Július 23. Péntek  Lenke

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Pincér helyett vendégtéri szakember - átalakul az OKJ-s képzés rendszere-videóval

Az Országos Képzési Jegyzék rendszerének átalakulása nem érinti súlyosan a kecskeméti képzéseket. A Kecskeméti Szakképzési Centrum továbbra is közel 70 szakma megtanulására ad lehetőséget. Az alapszakmák és szakképesítések összetételében nem lesz változás, de a hagyományos elnevezések helyett új, több szakmát átfogó neveket kell majd keresni a szakmajegyzékben.

Vendégtéri szakember és gépjármű-mechatronikai technikus. Ezek a korábban használt pincér és autószerelő képzések új nevei a teljesen átalakuló Országos Képzési Jegyzék rendszerében. Maga az OKJ megszűnt, viszont helyette megjelent a szakmajegyzék, amely 176 komplexebb, átfogóbb szakképesítést tartalmaz. Ezeket csak a szakképzési centrumokban, valamint egyházi és alapítványi fenntartású intézményekben, nappali vagy esti tagozatos képzésben lehet majd tanulni.

- Ezeknek egy nagyon jelentős részét kínáljuk jelenleg a felnőtteknek, felnőttoktatás keretében. A második szakképesítés megszerzése továbbra is ingyenes. Sőt, azért vannak olyan szakmák, amelyeket az adott ágazaton belül akár harmadikként is ingyenesen el lehet végezni. Tehát mindenki, aki felnőtt fejjel akar változtatni, van lehetősége - nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Ignácz Bence, a Kecskeméti Szakképzési Centrum főigazgatója.

Az átalakítás nem okoz változást a jelentkezésben. A szakemberek már dolgoznak a képzések elindításához szükséges anyagokon. A kecskeméti palettán egészségügyi, elektronikai szakmák és építőiparhoz vagy járműiparhoz kötődő szakképesítések is szerepelnek. A legnépszerűbbek továbbra is a közgazdasági, pénzügyi és az informatikai szakmák.

Nézzék meg a KTV e témában készített riportját is:

Élő adás