2021. November 30. Kedd  András, Andor

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Plazmaaranycsapat

A Kecskeméti Plazma Centerben szinte minden héten támogatást élvez egy nemes ügy, mely felpezsdíti a központ és a megajándékozottak vérkeringését egyaránt. A mai napon sincs ez másként! A Kecskeméti Plazma Center az évszázad mérkőzésének napján igazi különlegességgel készült a focirajongók részére: mezek, relikviák, rendkívüli interjúkötet és egyéb látványosságok várják az arra látogatókat az Aranycsapat Öröksége Alapítvány közszemlére bocsátott futballtörténeti kiállításával.

A korszerűen felszerelt épületben, a kellemes és barátságos környezetben nézelődhetnek ma a plazmaadók, hiszen e napot teljes egészében a sportörökség tiszteletének szentelte a Kecskeméti Plazma Center. 

Az Aranycsapat Öröksége Alapítvány a magyar foci legendás alakjainak emlékét, a labdarúgást mint a nemzeti összetartozás és egység szimbólumát szeretné megőrizni, támogatni tevékenységével. Ehhez az összefogáshoz csatlakozott a Kecskeméti Plazma Center 100 ezer forintos adománnyal támogatva az alapítványt.

– Ritka az olyan egészségügyi intézmény, ahol a látogatásért nem a vendég fizet, hanem neki térítenek. Ehhez pedig csak némi időre és vérplazmára van szükség. Mint tudjuk, a vér nélkülözhetetlen a gyógyításhoz, az életmentéshez: a vérplazma pedig létfontosságú gyógyszeralapanyagként szolgál. Nem állítható elő szintetikus úton, ezért is nagyon fontos, hogy minél többen segítsenek és jelentkezzenek plazmaadónak! Az ilyen alkotóelemekből készült orvosságokat használják véralvadási zavarok, immunhiányos betegségek, balesetek, égési sérültek vagy a transzplantáción átesett betegek kezelésére. A vérplazmát tartalmazó gyógyszereknek köszönhetően például húsz évvel nőtt a hemofíliás betegek átlagéletkora ‒ hangsúlyozta Szabados-Szilvási Árpád, a centrum vezetője. – A plazmaadók átfogó képet kapnak jelenlegi egészségügyi állapotukról, ami  számuka  is  fontos  és  egyben  megnyugtató  lehet.–  A  legtöbb intézményben  ezekért  az  eredményekért  az  emberek  több  tízezer  forintot  fizetnek. Egy éven belül akár 45-ször is adható vérplazma. A személyes segítségnyújtásért fizetség is jár. Felemelő érzés másokon segíteni. A fizetségen  felül  pedig  táplálkozási tanácsokkal, ételekkel, üdítővel, kávéval és egyéb  meglepetésekkel  is  kedveskednek  az  ott dolgozók a plazmaadóknak – tette hozzá a Centrum vezetője.

A központ minden alkalommal készül valamilyen egyedi figyelmességgel, a mai napon, az évszázad mérkőzésének évfordulóján meglepetésként ajándék stresszlabdát kap minden plazmaadó, aki nem mellesleg adományozásával személyenként 400 forinttal támogatja ezen a napon a Aranycsapat Öröksége Alapítványt!

Kolláth István, az alapítvány elnöke elmondta, hogy nagy öröm számukra, hogy ilyen jelentős összegű támogatást kapnak, s a támogatási összeg egy részét a következő kiállításuk megszervezésére, a másik részét saját könyvük, a Volt egyszer egy csatár – Kocsis Sándor emlékkönyv 1000 db újbóli nyomtatására fordítják majd.

Akik szívesen segítenének beteg embertársaikon, azok számára Szabados-Szilvási Árpád, a Centrum vezetője elmondta, hogy „A centrumban folyamatos orvosi felügyelet van és képzett személyzet biztosítja a plazmaadást. Fontos számunkra, hogy az emberek a családias  környezetben  vendégként  érezzék magukat, jó benyomással távozzanak és rendszeres plazmaadókká váljanak”.

Élő adás