2020. Augusztus 6. Csütörtök  Berta

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Stabil Kecskemét 2020-as költségvetése

Nincs veszélyben a 2020-as költségvetés. Ezt Szemereyné Pataki Klaudia polgármester jelentette ki a csütörtöki közgyűlésen. Kecskemét büdzséjét az a több mint 5 milliárd forintnyi maradvány mentette meg, amelyből a veszélyhelyzet ideje alatt is tudta finanszírozni a város több ezer dolgozó munkabérét és a járvány elleni védekezést.

A város olyan tudatosan gazdálkodott a pénzzel, hogy még a koronavírus járvány ellenére sincs veszélyben az idei büdzsé – derült ki a mai közgyűlésen. Kecskemét működését a több mint 5 milliárd forintnyi maradvány mentette meg, ugyanis az elvonások, a kiadások és a bevételkiesések okozta károkat ebből az összegből tudja pótolni a város.

 

- Olyan maradvánnyal tudott az önkormányzat gazdálkodni ebben az első félévben, ami lehetőséget és biztonságot teremtett a városnak arra, hogy egy ilyen vészhelyzetet teljes pénzügyi stabilitással, biztonsággal tudjon kezelni. Ha nem lett volna ez a maradványunk, akkor nagyon komoly probléma elé néztünk volna - mondta Szemereyné Pataki Klaudia, polgármester

A polgármester azzal folytatta, hogy ha nincs ez a tartalék, akkor több ezer dolgozónak került volna veszélybe a fizetése, mivel az önkormányzati fenntartású intézmények nem termeltek bevételt, a veszélyhelyzet ideje alatt zárva voltak. De ebből a pénzből finanszírozták a járvány elleni védekezést is. Szőkéné Kopping Rita, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselője a szolidaritási adó megemelésével és a gépjárműadó megvonásával kapcsolatban is szót emelt.

- Polgármester asszony azt nyilatkozta a minap, hogy a 400 milliós gépjárműadó-elvonás az nem egy nagy összeg, hiszen csak az adóbevételeink 3%-a. Én azt gondolom, hogy ez egy nagyon jelentős összeg, hiszen az utak, járdák és kerékpárutak fenntartásáram fejlesztésére 2019-ben költöttünk 788 millió forintot, 2020-ra pedig csak 777 millió forintot tervezünk. Én azt gondolom, hogy ezt 50%-kal meg lehetne emelni, ha nem történt volna meg ez a gépjárműadó elvonása - reflektált Szőkéné Kopping Rita, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselője.

A polgármester erre úgy reagált, hogy csak a mondatának az egyik részét ragadta ki a képviselőnő, mivel a Kecskeméti Televíziónak adott interjújában az is elhangzott, hogy „ha úgy nézzük, hogy 400 millió forintból nagyon sok mindent meg lehetne csinálni Kecskeméten - még több utat, még több játszóteret, még több járdát -, akkor ez az oldala is igaz.” Mindemellett hangsúlyozta, hogy most nem a járda kérdése a legfontosabb dolog, hanem az emberi élet! Szőkéné Kopping Rita felszólalásában egyebek mellett azt is kifogásolta, hogy az önkormányzat adta a pénzt a járvány elleni védekezésre.

- Azt a 322 millió forintot, amit a COVID elleni védekezésnek a tárgyi eszköz beszerzésére fordítottunk, azt a kormányhivataltól követeljük vissza, hiszen a 18/1998-as törvény erről rendelkezik, hogy a kormányhivatalnak kell biztosítania a lakosság, illetve az egészségügyi és szociális szférában dolgozóknak a védekezéshez szükséges eszközöket - a képviselőnő, amire Szemereyné Pataki Klaudia úgy reagált hogy az önkormányzatnak felelősséggel kell kiállnia a dolgozóiért.

 

- A polgármester döntése volt, hogy a védőfelszereléseket a lehetetlen körülmények között szerezzük be azoknak a dolgozóknak, akik az életüket kockáztatják. Nem a kormány döntése volt, nem a kormányhivatalé, hanem a polgármesteré  - mondta a város vezetője.

Szemereyné Pataki Klaudia leszögezte nem kell azonnal a kormányhoz szaladni pénzért, ha van rá lehetősége a városnak, hogy ő maga kiálljon a lakosságért.

 

Élő adás