2020. Január 20. Hétfő  Sebestyén

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Statikai problémák miatt nem menthető meg a Kodály Intézet könyvtára

Nyílt levelet írtak Kecskemét polgármesterének és a város főépítészének azok, akik a Kerényi-örökség védelmében ellenzik a Kodály Intézet könyvtárépületének lebontását. Megkerestük az üggyel kapcsolatban Öveges László főépítészt.  

Ahogyan azt korábban megírtuk, hamarosan teljesen megújul a kecskeméti Kodály Intézet. Az év végén engedélyezhetik a felújítás és bővítés terveit. A 4,2 milliárd forintból megvalósuló, nagyszabású fejlesztés érinti Kerényi József könyvtárnak tervezett épületét. Statikai problémák miatt biztosan le kell bontani az árkádos intézményt is. A Kerényi-örökség védelmében a bontást ellenző civilek és a szakma képviselői nyílt levelet írtak Kecskemét polgármesterének és a város főépítészének. Ebben arra kérik Szemereyné Pataki Klaudiát és Öveges Lászlót, illetve a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozatának vezetőjét, Turi Attilát, segítsenek abban, hogy az épület megmaradhasson.

Öveges László főépítész kérdésünkre elmondta, az eredetileg könyvtárnak készült épület, az úgynevezett virágablakos ház olyan statikai állapotban van, hogy jelenlegi funkciójának sem felel meg. – Használói is megerősítették, hogy könyvtárként sem funkcionál – mondta a főépítész. Ugyanakkor átépítése sem lehetséges a statikai problémák miatt.

A Liszt Ferenc Egyetem lehetőséget biztosított arra, hogy az érdeklődő lakosság és a szakma képviselői már menet közben láthassák a terveket. Így jelezni tudták, szeretnék, ha valamilyen formában megőriznék a Kerényi-ház formáját – mondta a városi főépítész.

– Van néhány dolog, amelyben egyetértünk a bontás ellenzőivel. Ez egyrészt a Kerényi József iránt érzett tiszteletünk. Másrészt az, hogy ez az épület nagyon karakteres, ezért teljesen egyértelműen kifejezésre juttattuk a fejlesztők és tervező kollégák felé, hogy ezt az épületet, ha el is kell bontani, mindenképpen vissza kell idézni – szögezte le Öveges László.

Ennek megfelelően a második tervismertetésen Mányi István, Ybl-díjas tervező már az észrevételeket is beépítette. Az új terven megjelenik a kétszintes árkád, a virágablakokat pedig absztrakt formában, egy 3 dimenziós élményt nyújtó üveggrafika fogja felidézni.

Az épület bontása csak azután kezdődhet meg, miután a Kada Elek középiskola átkerült új helyére. A Zeneakadémia fejlesztési projektjének befejezése leghamarabb 2022-ben várható.

Élő adás