2020. Április 4. Szombat  Izidor

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Szakmai fórum a nyugdíjas foglalkoztatás előnyeiről

A nyugdíjas foglalkoztatás előnyeit és lehetőségeit mutatták be hétfőn délelőtt a „Miért éri meg?” című szakmai fórumsorozat kecskeméti helyszínén. A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában megrendezett eseményen nem csak a nyugdíjasok, hanem a vállalkozói szféra is részletes tájékoztatást kapott.

Saját tapasztalatait osztotta meg köszöntőjében Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azokról az idős emberekről, akik nyugdíjba vonulásuk után is erősítik a munkaerőpiacot. A hétfőn délelőtt megrendezett szakmai fórumsorozat kecskeméti állomásán, a nyugdíjas foglalkoztatás előnyeiről és lehetőségeiről beszéltek az előadók. Dolgos Attila, a „Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek” alelnöke elmondta, elsődleges céljuk, hogy a kis-és középvállalkozásokat, esetlegesen a multinacionális cégeket, amelyek érdeklődnek a nyugdíjas foglalkoztatással kapcsolatosan, informálják arról, hogy jelenleg Magyarországon milyen lehetőségek állnak rendelkezésükre.

- A nyugdíjas szövetkezeti lehetőségről érdemes tudni, hogy ez egy atipikus foglalkoztatási forma. A nyugdíjasok rugalmasan tudnak munkát vállalni. Heti három-négy napot is dolgozhatnak, vagy akár napi munkaidőt is osztottan, 4,6 vagy 8 órában tudják elvégezni, így a saját napirendjükhöz igazíthatják a munkavégzést - hangsúlyozta Dolgos Attila.

A két és fél éve létrejött Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek mindezek mellett lehetőséget nyújtanak a generációk közötti tudás, szakmai ismeret és élettapasztalat átadására, valamint a helyi közösségek és a szociális integráció erősítésére is.

Az eseményen dr. Bak Klára bemutatta azokat a szabályokat, amelyek alapján Magyarországon a nyugdíjasok a magánszférában foglalkoztathatók. Szó volt a munkajogviszony szabályairól, a munkaszerződésről, a KözÉszben lévő tagsági jogviszonyról, valamint a megbízásos és vállalkozási szerződésről is.

A Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezeteknek jelenleg már 17 szövetkezet a tagja .  Gaál József szerint a munkaerőhiányos időkben nagyon jó megoldás lehet azoknak a cégeknek, amelyek az idősebbek ezen rétegét foglalkoztatják, hiszen a szépkorúak a nyugdíjas korba vonulásuk után is nagyon hasznos tagjai lehetnek egy munkahelyi kollektívának.

Élő adás