2022. Augusztus 15. Hétfő  Mária

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Szeberényi Gyula Tamás vezérszónokolt a Parlamentben

Vezérszónokolt dr. Szeberényi Gyula Tamás a Parlement szerdai plenáris ülésén. Az országgyűlési képviselő három gazdasági törvényjavaslat mellett is érvelt. A Fidesz-KDNP politikusa aktívan teljesíti azt a feladatot, amit az áprilisi választások során rábíztak az állampolgárok.

Három gazdasági témában is vezérszónokolt dr. Szeberényi Gyula Tamás szerdán a plenáris ülésen. Az első általános vita témája a nyugdíjas szövetkezetek és a kismama szövetkezetek voltak.

– Egy felszámolási eljárásban esetleg hátrányos helyzetbe kerülhet a szövetkezeti tag egy munkavállalóval szemben. És ezt a hátrányos helyzetet változtattuk meg. Tehát, ha fizetésképtelenné válik a szövetkezet, akkor nem csak a munkavállalói felé, hanem a személyes munkavégzéssel hozzájáruló szövetkezeti tag felé is ugyanolyan felelősséggel tartozik, tehát ugyanolyan ranghelyen kapja meg a kielégítését a megmaradt vagyonból - fejtette ki telefonos interjúnkban dr. Szeberényi Gyula Tamás.

A második gazdasági törvényjavaslat a bányászattal volt kapcsolatos, amely a kitermelés ösztönzést célozta meg. Ezek a szén-, az olaj, a kő- és minden más energiahordozó kitermelését érintették. A harmadik törvényjavaslat a pénzügyi szektort érintő uniós jog harmonizálásról szól.

– Sokan találkoztak már azzal a jelenséggel, hogy elfeledkeztek egy-egy számlájukról, közben a bank nem szüntette meg, mert nem szüntethette meg, és egyre halmozódott egy tartozás, egy kezelési költség. Akkor fél év múlva, egy év múlva, több év múlva kaptak egy felszólítást, hogy fizessenek több ezer forintot. És ezzel a jogszabályváltoztatással lehetőséget teremtettünk arra, hogy ha a bank észleli, hogy alvószámláról van szó, tehát ténylegesen már forgalom nem folyik rajta, akkor ő is kezdeményezheti ennek a megszüntetését az ügyfél felé, fölhívhatja a figyelmet arra, hogy van itt egy számla, ami fölösleges, hogy meglegyen, mert csak költséget okoz - nyilatkozta az országgyűlési képviselő.

A plenáris ülésen szó volt a dohányboltok egyes termékeinek szabályozásáról is. Az új, ízesített árukat ugyanis a 18 év alattiak is megvásárolhatták. A törvényjavaslatokról jövő héten fog szavazni a parlament.

Élő adás