2020. Augusztus 13. Csütörtök  Ipoly

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Szétválasztott sziámi ikrek: Rabeya beszél, mosolyog, Rukaya életveszélyben

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata által szétválasztott hároméves kislányok állapota változott: Rabeyánál pozitív fejleményekről számolhtak be, Rukaya viszont speciális vírusos lázzal küzd, így állapota kritikus.

Mint ahogy a múlt héten beszámoltunk róla: Rabeya az augusztus 1-jén és 2-án végzett maratoni műtétet után 5 nappal magához tért, mozgatja a végtagjait, felismeri édesanyját, figyeli a környezetét. A gyermek azóta egész mondatokban beszél, mosolyog és szájon át eszik.

Testvére, Rukaya továbbra is változatlanul altatás és légzéstámogatás alatt áll, de immáron önálló légzéssel. A többnapos mélyaltatás a felépülési folyamat szakmailag megszokott velejárója egy ilyen összetett és hosszadalmas műtét után, mint a több mint 30 órás koponya- és agyszétválasztás. Ám mivel a paraméterei és leletei problémát jeleztek az utóbbi napokban, az orvosok tesztet végeztek nála, mely pozitív eredményt mutatott.

- A következő napokban valószínűleg kiderül a fertőzés kimenetele, addig sajnos életveszélyről beszélhetünk. Alapítványunk munkájához egyaránt nélkülözhetetlen a tudományos felkészültség és az imákból nyert lelki támogatás, amelyért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani - áll az alapítvány legfrissebb közleményében.

A fejüknél összenőtt sziámi ikrek szétválasztó műtétsorozatának koordinátora, Dr. Pataki Gergely, a végső szétválasztást vezető Dr. Csókay András, illetve aneszteziológiai team vezetője, Dr. Csapody Marcell jelenleg is Dakkában van a kicsikkel. Információink szerint dr. Kunos Csaba, a kecskeméti plasztikai sebész is maradt Bangladesben.

Korábbi cikkeink a témában:

https://hiros.hu/hirek/magahoz-tert-a-szetvalasztott-sziami-ikrek-egyike-a-masiknak-is-onallo-a-legzese

https://hiros.hu/hirek/egy-kecskemeti-orvos-is-reszt-vett-a-sziami-ikrek-szetvalasztasaban

https://hiros.hu/hirek/kozos-imat-kernek-az-orvosok-a-szetvalasztott-sziami-ikrek-gyogyulasaert

 

Élő adás