2022. Január 27. Csütörtök  Angelika

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Színes vásári forgatag, sok-sok családi program és jó hangulat fogadta a látogatókat a XIV. Őszi Helyi Termék Ünnepen Kecskemét főterén

Hagyományőrző Térségi Nagy Koccintással, változatos gyermekprogramokkal, Aranyhomok Portéka Vásárral várta az érdeklődőket az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a XIV. Őszi Helyi Termék Ünnepen 2021. október 22-24. között, Kecskemét főterén.

A Mathiász János Borrend közreműködésével idén második alkalommal került megrendezésre a Térségi Nagy Koccintás, melynek keretében 9 térségi pincészet borával - köztük a helvéciai Balogh Károly polgármester és a ballószögi Somogyi Lajos polgármester borával - koccinthattak a rendezvény résztvevői megismertetve, megszerettetve ezáltal Kecskemét és környéke borait. Prezentálásra kerültek a Kecskemét térségi szőlőfajták is. A rendezvényen együtt jelentek meg a „Kecskemét Város Bora” címet elnyert pincészetek, s először mutatkozott be a nagyközönség előtt a 2021. évi Kecskemét Város Bora is, a Gedeon Birtok rajnai rizlingje. A koccintáshoz a Kecskeméti Városi Fúvószenekar TérZenéje biztosított kellemes hangulatot.

A rendezvényt dr. Sztachó Pekári István a kecskeméti  Értékmegőrzési Bizottság elnöke nyitotta meg és elsőként azoknak a gazdáknak mondott köszönetet, akik egész éves munkájuk gyümölcsét hozták el erre az ünnepre. Ezt követően Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület  titkára köszöntötte a térségből, az ország távolabbi vidékeiről és Erdélyből érkezett kiállítókat, valamint a közönséget, majd a II. Térségi Nagy Koccintás alkalmából  Kocsis Pál, a Mathiász János Borrend elnök-nagymestere mondott beszédet.

Ezen alkalommal ünnepelte 8. évfordulóját a Kecskeméti Tanyai Termék Piac is. „Az év kecskeméti helyi termék piac gazdája” díjat, valamint az vándorserleget Gubán Gyula, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének alelnöke adta át a kunbaracsi Simon Ildikó kézműves tejtermék- sajtkészítőnek.

A gyerekeket népi és ügyességi játékok, kézműves foglalkozások, bábelőadás, állatsimogató, gokartozás várta, a felnőtteknek pedig bor- és szőlőkóstolóval, kistermelői finomságokkal, különleges egyedi kézműves termékekkel kedveskedtek a szervezők.

Szombat déltől a főtérre kilátogatók a Kecskeméti Csárda közreműködésével kóstolóval egybekötött babgulyás látványfőzésnek lehettek a részesei.  Mindhárom nap hangulatos térzenei produkciók szórakoztatták a közönséget. A rendezvény szép, őszi színpadi dekorációját a Rákóczi úti Florist Virágszalon ajánlotta fel.

Nemcsak a gyerekeket, a kreatív felnőtteket is várta a Bábika Játszóház. Animátorok segítségével természetes anyagokból, termésekből állíthattak össze lakásdekorációként vagy gyerekjátékként használható egyedei tervezésű bábokat.

A Virgonckodó Játszópark szombatra és vasárnapra az ország legnagyobb fajáték készletéből válogatott a rendezvényre, melyek természetes fából készültek, egyedi tervezésű, saját készítésű óriás játékok az ősz témakörében.

Az Aranyhomok Portéka Tanyai Termék és Kézműves Vásár minőségi élelmiszereit és kézműves termékeit a rendezvény mindhárom napján megfizethető áron, közvetlenül a kézművesektől, termelőktől vásárolhatták meg, akik széles árukínálattal, ínyencségekkel, újdonságokkal várták vevőiket. Bőr- és nemezáruk, ezüst- és rézékszerek, honfoglalás kori hagyományőrző övek, tarsolyok, textilbábok, ásványékszerek, kézműves ruhák, fa termékek, horgolások, kések, parajdi só, szappanok széles választékából válogathattak az érdeklődők elérhető áron.

A tudatos vásárlók és a reform konyha kedvelői kistermelői élelmiszerek közül választhattak kedvükre közvetlenül a termelőktől. Pékáruk, sajtok, fürjtojás, chili készítmények, mézek, mézes puszedlik, marcipán, lekvárok, teafüvek, reform édességek és a magas C-vitamin tartalmú homoktövis termékek várták az odaérkezőket.

Azokat is szívesen látták, akik pusztán csak élvezni szerették volna a vásár egyedülálló hangulatát az ünnepi hétvégén.

Akik vásári finomságokra vágytak, azokat lepényekkel, kürtőskaláccsal, fánkkal, kézműves hamburgerrel és finom kunsági tájjellegű borokkal, pálinkával és kézműves sörrel várták.

A főtér ezúttal is megtelt látogatókkal a szervezők és kiállítók nagy örömére, színes programok kínáltak számos szórakozási lehetőséget a kikapcsolódni vágyó közönségnek. A rendezvénysorozat jövőre is folytatódik. „Éltessük a helyit, éltessük az igazit!”

Élő adás