2022. Május 20. Péntek  Bernát, Felícia

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Tandemtúrát szerveztek autista fiataloknak

Izgalmas napjuk volt ma azoknak az autizmussal élő fiataloknak és családtagjaiknak, gyámjaiknak, akik részt vettek a nekik szervezett tandemtúrán. Egy pályázatnak köszönhetően 5 tandemkerékpárt kapott a kecskeméti Autista Gyermekekért Egyesület. Ezekkel a járgányokkal tettek meg 12 kilométert a bátor vállalkozók. A túra a kecskeméti Vadaskertből indult.

 

Öt tandemkerékpár várt arra, hogy végre túrára induljanak velük. Heteken keresztül próbálgatták az autizmussal élő fiatalok és családtagjaik, gyámjaik azt, hogy ki lesz az, aki tekerni fogja a bringákat. Az Autista Gyermekekért Egyesület nyerte meg a tandemeket egy pályázaton. A négy alkalomból álló programsorozat különösen az önállóan kerékpározni nem tudó vagy egyedül közlekedni nem képes autisták számára kínál lehetőséget az általuk eddig nem elérhető mozgásformák élményszerű gyakorlására.

– A fő célunk az, hogy minél jobban be tudjuk illeszteni a gyermekeinket a társadalomba. Érintett szülők vagyunk. Ez egy közösségi rendezvény, ahol egymás között vannak a gyerekek, ők sok esetben elég nehezen viselik egymás közelségét, minél jobban ki akarjuk vinni őket az emberek közé – nyilatkozta Csilla Lajos, az Autista Gyermekekért Egyesület vezetőségi tagja.

A mai napon 12 kilométert tettek meg a résztvevők a kecskeméti Vadaskertből indulva. A túra a Csukás-éri főcsatorna mellett elhaladva egészen Városföldig tartott – majd vissza. A bicikliket az autisták szülei, gyámjai vezették, a másodpilóták pedig a születési rendellenességgel élő szerettük voltak. Kiss Péter, Peti azért szereti a tandembiciklit, mert az előtte ülő végzi a munkát, neki csak "rá kell tennie a pedálnak, ennyi az egész” – mondta.

– Manapság elhanyagoltuk ezt a sportot, de szerintem tök jó a kerékpározás, mert irtó egészséges, kondiban tart, és még a meleg miatt sem kell aggódni, ha esetleg nyáron végzed ezt a tevékenységet – tette hozzá Kiss Péter.

„Nyeregbe!” – Ifj. Perényi József, vagyis Joci adta meg az vezényszót. A bátor biciklis nem csupán kalappal védekezett a mai forróság ellen, hanem még kesztyűje is volt. Joci szerint a tandemezés nehezebb, mint a sima kétkerekű biciklizés.

– Nehezebb, mert szinkronban kell mozogni, ha apu nem tekeri, akkor nekem sem kell tekerni – mondta Joci.

A következő tandemtúra 2 hét múlva lesz. Az elnyert, 15 millió forint értékű pályázatnak köszönhetően az 5 tandembicikli mellett a Juhar utcai intézményben egy informatikai szobát és egy tankonyhát, valamint a Csodabogár Nappali Intézmény felnőtt ellátóban szintén egy tankonyhát sikerül kialakítani.

 

Élő adás