2020. Február 23.   Alfréd

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Segítő javaslatok hosszabb áramszünet esetére

Aki ismeri Falu György alpolgármestert, tudja, hogy villamossági kérdésekben bármikor fordulhat hozzá tanácsért. Így tettünk mi is a hétvégén bekövetkezett rendkívüli áramszünetek kapcsán. Arról faggattuk az ezermestert, mit tehetünk, ha hosszabb áramszünet esetén fűteni vagy hűteni szeretnénk.

- Aki olvasta Robert Merle „Malevil” című regényét, mely egy globális atomháború után kezdődő, újra szerveződő élet alakulásáról szól, vagy látta a MadMax sorozatot, átérzi, milyen mértékben sebezhető az ember, ha az ellátó rendszerek megszűnnek. Bár szerencsére ilyen veszély nem fenyeget bennünket, azért a minap megtapasztalhattuk, milyen is az, ha hosszabb ideig nincsen áram. A lényeg: a baj bármikor bekövetkezhet, így mindenképp fel kell rá készülnünk!

- És hogyan lehet felkészülni egy, esetlegesen hosszabb ideig tartó áramszünetre? Mert fűtés és hűtés esetén egyaránt szükség van áramra.

- Kezdjük a fűtéssel! A mai, modern, kondenzációs kazánok működéséhez áramra van szükség, de még az egyébként lényegesen szennyezőbb vegyes tüzelésű kazánok többsége sem működik áramszünet esetén, hiszen a keringetést szivattyú biztosítja - és ehhez már áram kell. A megoldás rendkívül egyszerű és nem is túl költséges, vásárolni kell egy invertert.

- Magyarul?

- Ha nincs áram, egy energia tároló és egy átalakító egységre van szükségünk a „varázslathoz”. Ahol van autó, ott az autóban van akkumulátor is, ezt kell bevinni a lakásba, az előbb említett inverter (egy fémdobozba zárt ventillátorral és hálózati aljzattal felszerelt eszköz) ebből a feszültségből állít elő 230V-os feszültséget, melyre keringető szivattyúnknak  szüksége van.

- Hol kap ilyet az ember, és mire kell figyelnie a kiválasztáskor?

Egyszerű beszerezni, de a megfelelő teljesítmény és műszaki tartalom kiválasztásához nem árt szakemberhez fordulni. A legfontosabb tudnivaló, hogy villanymotor működtetéséhez csak a drágább, „valós szinuszos” inverterek használhatóak. A teljesítmény pedig azért lényeges, mert a feladat itt nem az, hogy egy rövid áramkimaradást legyen képes áthidalni, hanem tartósan kell az eszközt működtetni.

- De mi van akkor, ha nincs vegyes kazán, és a keringető mellett a gázkazánt is életre kell kelteni?
- A feladat ekkor is ugyanaz, mindössze az inverter teljesítményét kell megfelelően méretezni, hogy képes legyen a keringető szivattyú és a kazán együttes kiszolgálására.

- Mennyi fűtésidőre számíthatunk áramszünet esetén az inverter segítségével?

- Ez kizárólag az inverter előtti akkumulátortól függ. Egy autó akkumulátorával, ha csak egy keringető szivattyút kell működtetni, több órával számolhatunk. Ha azonban egy modern gázkazánunk van, akkor itt már az autóból kivett akksi kevés lesz, célszerű direkt erre a célra egy külön akkumulátort vásárolni.

- 20-30 órás áramszünetek esetén azért ennél is többre lehet szükség. Mi a megoldás?

-  Ha valaki tényleg olyan megoldást szeretne, ami egy hosszabb szolgáltatás kimaradás esetére is biztos megoldást nyújt, akkor érdemes munkaakkumulátorokat beszerezni és a személygépkocsik 12V-os rendszere helyett 24, esetleg 48V-os inverterben gondolkodni. Extrém időjárás volt is és lesz is, de túlzásokba azért nem érdemes esni, szerencsére nem gyakori jelenséggel állunk szemben, és az immár magyar tulajdonú szolgáltató is rengeteg forrást költ a korábbi, francia tulajdonos által átadott hálózat fejlesztésére.

- Rendeztük a fűtést, mi legyen a hűtéssel, a hűtőben, fagyasztóban tárolt élelmiszerrel áramszünet idején?

- Ez elsősorban nyáron gond, és ott is elsősorban a kiolvadt fagyasztóban tárolt élelmiszer a kritikus. A fagyasztók villanymotorjainak áramellátása ugyanezen műszaki megoldással történhet, mindössze a szükséges teljesítmények nagyobbak, és természetesen ezzel együtt a bekerülési költség is magasabb.

- Mi az, amit még jótanácsként elmondana a város polgárainak?

- A szolgáltató a mostanihoz hasonló esetekben azonnal érzékeli a fellépő problémát, tehát nincs szükség lakossági hibabejelentésre. A hiba javítása azonnal megkezdődik, értelemszerűen ott, ahol a baj a legnagyobb. Hibabejelentést csak akkor kell tenni, ha a szolgáltatás már minden szomszédnál helyreállt, ekkor is először a saját villanyóra szekrényünkben érdemes megnézni a kismegszakítókat, és ha ott minden rendben van hívjuk a szolgáltatót. A hibabejelentő telefonszáma a számla hátoldalán található.

Azt nem tudom merjem-e mondani, mert számomra – és remélem sokak számára is – ezek kézenfekvő gondolatok, de van néhány nagyon fontos „alap-felszerelési eszköz”, amit mindenképpen érdemes otthon tartani. Ilyen a zseblámpa, esetleg egy olyan, fillérekért kapható „camping-lámpa”, ami nem egy pontba fókuszálja a fényt, hanem egy teret világít be. Akinek elektromos kapuja van, célszerű pontosan tisztában lenni a kézi nyitás-zárás hogyan s mikéntjével, az ehhez szükséges „tekerő-forgató” eszköz hollétét is tudatosítani és persze nem árt, ha legalább fél évente ki is próbáljuk ez irányú tudományunkat, valamint hogy valóban működik-e a kapunk ilyen módon.

A rendszer működés közben

Élő adás