2021. November 30. Kedd  András, Andor

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Téli fényünnep és Csodaország - Barta Dóra volt a KTV stúdiójának vendége - Videóval

Hatalmas, 35 méter magas óriáskerék a belváros szívében, fényárban úszó Hírös Agóra, Hancurplacc a kicsiknek, világító szobrokkal és barátságos kisházakkal, trendi faház installációk a soron... Átalakulóban a Téli Fesztivál. Az új szemléletről beszélt Barta Dóra, a Hírös Agóra Kulturális és Konferencia Központ ügyvezető igazgatója, a KTV stúdiójában.

- Honnan jött a Téli fényünnep és Csodaország ötlete, középpontban egy gigantikus óriáskerékkel?

- Ami az óriáskereket illeti, egyrészt az újító szándék vezérelt bennünket, másrészt jól láthatók azok a tendenciák, hogy azok a nagyvárosok, melyek valamilyen módon főterükre ilyen típusú látványelemet helyeznek el, akár rövid, akár hosszútávon, meghatározzák a lakosok életét. Ezek a dolgok újdonságként hatnak. Ez lehet egy furcsa látvány, ugyanakkor lehet egy, a város központjával, szívével azonosulási pont is. A kecskemétiek olyan aspektusból láthatják a városukat, amit eddig még nem tehettek meg.  

- A Téli Fesztivál egy hosszú évekre visszanyúló rendezvénysorozat, most azonban egy új koncepció alapján rendezik meg. 

- Gyakorlatilag teljesen új arcot nem kaphat még a fesztivál, hiszen ezek az átváltozási folyamatok jóval hosszabb idő alatt tudnak érvényesülni. A mostani fényünnep szándékokat tartalmaz. Az alapkoncepció a pandémiahelyzet miatt az volt, hogy fektessük a hangsúlyt a látványelemekre, a kisebb élményszerzési lehetőségekre, valamint olyan szívet és szemet gyönyörködtető szolgáltatásokra, amik nem feltétlen vonzanak egyszerre nagy tömeget. Persze a hagyományos vásári struktúra is kapcsolódik mindehhez a faházakkal, installációkkal, ugyanakkor már láthatóak egy adott soron egy nagyon híres nemzetközi építészcsapat olyan faház installációi, melyek megfelelnek a nemzetközi trendeknek. Mondhatnám, a Millenáris, a Várkert bazár, vagy épp a Hősök tere után Kecskemétre érkeznek ezek a házikók. Új stílus, egy karakterváltás rajzolódik ki, ennek része az óriáskerék is, mely zárt kabinjaival biztonságos is ebben a pandémiában terhelt időszakban.

- Hány kabin van az óriáskeréken, összesen hányan használhatják az eszközt?

- Az építmény 25 kabinnal rendelkezik, egy kabinba hatan férnek be. Nagyon fontos volt, hogy egy olyan méretet és mértéket képviseljen, ami a főtér viszonylatában egy nagyobb stílű, látványos elemként jelenik meg.

- Mi minden kell a felépítéséhez, mely már napok óta tart? Meddig élvezhetik a kecskemétiek?

- Nagyon komoly logisztika előzi meg, bejáratott tervek alapján épül, és a munkálatok során igyekeztünk a belvárost a lehető legkevésbé terhelni. De az látszik, hogy már maga az építés is egy látványosság, melyet sokan figyelemmel kísérnek. November 27-től, az első adventi gyertyagyújtás napjától indul, és január elejéig lesz itt az óriáskerék, tehát a Téli fényünnep és Csodaország időszaka alatt használható.

- Milyen változások várhatók még ezen az ünnepen?

- A város fájának környékén már nem vidámparki installációk fognak feltűnni, hanem csodálatos térelemek. Gyermekek számára világító szobrok, barátságos kisházak állnak majd itt, a Hancurplaccon, mely látványban és használati lehetőségben is megmutatkozik. A Hírös Agóra épülete fényben fürdik majd. A célunk, hogy az adventi időszakban a fény áradásával hatalmasodjon el a szeretet, remény, boldogság érzése.

Élő adás