2021. November 30. Kedd  András, Andor

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Teltház az Elk*rtuk kecskeméti bemutatóján

Teltház előtt mutatták be Bendi Balázs forgatókönyvíró és Keith English rendező filmjét pénteken este, az Otthon Moziban. Az alkotás a 2006-os őszödi beszéd és október 23-i zavargások történetét és hátterét dolgozza fel. A mű célja a háttérben meghúzódó politikai szálak és manipuláció bemutatása volt modern filmélményen keresztül.  Már jóval a vetítés előtt izgatott tömeg várakozott a mozi bejáratánál.

„Régóta vártuk, hogy valaki megtegye, hogy ezt a filmet leforgatja, mert nagyon tanulságos.„ -  nyilatkozta Szabó László a film egyik nézője.

Magyarország első, valós eseményeken alapuló, több mint kétórás politikai krimije, a 2006-os év indulatokkal teli őszébe kalauzolja el nézőit egy fiatal, feltörekvő elemzőlány történetén keresztül. A filmet a vetítés után tapssal üdvözölte a közönség. Mind formailag, mind tartalmilag tetszett az Otthon Moziba ellátogatóknak, akik a következő véleményeket fogalmazták meg:
„Az az elnyomás, ami volt, diktatúra volt. Tiszta diktatúra volt az egész. Le lehetett szűrni róla.”

„A film megformálása nagyon természetes.”

„A mai fiatalok akkor még óvodások voltak, ezzel ők is informálódhatnak. Más így film formájában, mint hallomásból. „

„Élvezetes volt!”

„Az egész tetszett, pörgős volt és néha meggondolkodtatta az embert, hogy követni tudja.”

2006-ban Budapesten valami összetört. Az akkor tizenhat éves Magyar Köztársaság vezetőjének kiszivárgott “őszödi beszéde” alapjaiban rengette meg az emberek demokráciába és a kommunizmus utáni rendszerváltásba vetett hitét – így szól az alkotók saját szavaival megfogalmazott üzenete, amelyet a filmen keresztül is igyekeztek átadni.

- Megdöbbentő és hátborzongató volt ezeket a képeket újra végignézni azokkal a felvételekkel, amik hűen visszaadták az akkor történteket - vallotta az Elk*rtuk – ról Dr. Salacz László országgyűlési képviselő, aki maga is megtekintette a premiert. Hozzátette, az a cinizmus volt a legmegdöbbentőbb, ahogy a saját magyar rendőreinket a magyar polgárok ellen fordították és tükröződött vissza az egész filmből. Érdekes volt a magánéleti szál is benne, de azért a közéleti szál ezt elnyomta. Nagyon fontos, hogy ez a film eljusson a fiatalokhoz, mert már felnőtt egy olyan generáció amelyiknek semmit nem mond 2006. Gyurcsány Ferencet egy ilyen bohókás öregembernek látják, aki diszkót tart a fiataloknak, de meg kell hogy lássák azt az igazi Gyurcsány Ferencet, azt a bal oldali alakulatot, ami a 2006-os évet, és az előtte lévő időszakot jellemezte a magyar politikában.

- Kicsit már a Hollywoodi filmeket idézi, előjönnek azok elemei és a profizmus és a fikciók is. Nyilván egy esemény feldolgozásánál sokszor a fikciókat is bele kell tenni. De összességében a történet hitelessége, és a történet döbbenete teljes egészében átjön a filmen. - Szemereyné Pataki Klaudia.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester szintén ellátogatott a vetítésre, ezt követően nyilatkozott a Kecskeméti Médiacentrumnak:

- Teljes döbbenetet ébresztett bennem. A filmben szereplők politikai hazudozás belső mozgatóerőként jelenik meg, de én ilyet korábban el sem tudtam képzelni hogy létezik. Sok mindent látok és hallok, de el nem tudtam képzelni, hogy ilyenre képesek emberek. Én bízom benne, hogy lesz utóélete és nagyon reménykedem benne, hogy egyre többen meg fogják nézni. Nem csak azoknak kell megnézni, akik képesek a történéseket rekonstruálni és a következményekkel teljesen tisztában vannak, hanem érdemes azoknak az embereknek is, akiket minden nap manipulálnak és akiknek az érzelmeire ilyen csúnyán hatnak. Fontos hogy egy kicsit szembesüljenek vele, egy kicsit elgondolkozzanak és visszatérjünk ahhoz a világhoz, amikor a józan paraszti eszünkkel meg tudjuk ítélni a körülöttünk lévő mocskosságot - hangsúlyozta Szemereyné Pataki Klaudia. 

A Gubás Gabi, Mózes András, Bánovits Vivianne és Mózes András főszereplők nevével fémjelzett Elk*rtuk című alkotás Kecskeméten az Otthon Moziban ma (szombaton) este és szerdán is megtekinthető, igaz a film iránti komoly az érdeklődés miatt már csak a leggyorsabbak tudnak jegyet szerezni.

Élő adás