2020. Június 1. Hétfő  Tünde

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Több hazai támogatást kapnak a méhészek, de az uniónak is lépnie kellene

Az eddigi 500-ről 1000 forintra emelkedik jövőre a méhészek jövedelempótló támogatása. A térség méztermelői üdvözlik a szaktárca döntését, de szerintük az ágazat legsúlyosabb gondjait az unió tudná megoldani, a kínai méz behozatalának szigorúbb szabályozásával.

Magyarországon 15 ezer méhész gondoskodik a méztermelésről.  Észak-Bács-Kiskun megyében – beleértve Kecskemétet is – a számuk jelenleg nem éri el a 350-et, és ez folyamatosan csökken. Bár a kormány és a szaktárca keresi az ágazat támogatásának lehetőségeit, a kedvezőtlen tendencia egyelőre megállíthatatlannak tűnik. Dr. Nagy István agrárminiszter tegnap (csütörtök) jelentette be, hogy újabb támogatással ösztönzik az országosan mintegy 1,2 millió méhcsaláddal rendelkező méhészeket, akik jövedelempótló támogatásként az idén bevezetett regisztrált méhcsaládonkénti 500 forintos összeg helyett, jövőre már 1000 forint támogatást igényelhetnek.A régió méhészei örülnek az emelt összegű támogatásnak, mondta szerkesztőségünknek az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Észak-Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke. Varga Károly azonban úgy látja, az ágazat legsúlyosabb problémáit az unió tudná csak megoldani.

– Rendszeres a kapcsolatunk az Agrárminisztériummal, és tudjuk, hogy Magyarország sokat tesz a méhészekért. Azt is tudjuk, hogy érdekeinket uniós szinten is próbálja érvényesíteni, sajnos azonban az EU döntéshozói még nem tették meg azokat a lépéseket, amelyek igazi segítséget jelentenének. Legnagyobb gondnak továbbra is a kínai méznek nevezett hamisított termékek szabad beáramlását látjuk, amely a méz minőségére és piacképes árára is hatással van sajnos – fogalmazott a Kecskeméti Médiacentrumnak a regionális elnök.

A méhészek szerint a jelenlegi helyzet miatt Németországban már csődbe mentek a nagyobb méhészetek, és Franciaországban, valamint Olaszországban is látszanak ennek előjelei. Az itthoni gazdák attól tartanak, hogy ha rövid távon nem rendeződik az ágazat helyzete, a hazai méhészetek is a nyugat-európai társaik sorsára jutnak.

Az Európai Unióban évente átlagosan megtermelt 250 ezer tonna mézből egyébként Magyarország jelenleg 10 százalékkal részesedik, ami nemcsak a szorgalmas méheket, hanem a felkészült méhészeket is dicséri.

Élő adás