2020. Augusztus 6. Csütörtök  Berta

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Tovább bővül a városi kamerarendszer

Hét új helyre kerülhet Kecskeméten térfelügyeleti kamera – erről is döntöttek a csütörtöki közgyűlésen a képviselők. Az új helyszínek kijelölésekor a beérkezett lakossági, képviselői, rendőrségi és közalapítványi javaslatokra építettek.

Dr. Homoki Tamás alpolgármester - mint előterjesztő -, a napirendi pont tárgyalásakor kiemelte, óriási igény van a lakosság részéről a térfigyelő kamerákra, hiszen ezek növelik az itt élők biztonságérzetét. Kecskemét az ország legfejlettebb kamerarendszerével rendelkezik, amit a jövőben is bővíteni szeretnének. Várják a képviselők illetve az intézmények javaslatait az újabb helyszínekre.

Bodrozsán Alexandra képviselő (Szövetség a Hírös Városért) örömét fejezte ki amiatt, hogy körzetében két helyen is kamerarendszert építenek. Különösen fontos ez a Dózsa György út, az Ipoly utca és a Botond utca kereszteződésénél, ahol halálos baleset is történt már, tegnap pedig egy kerékpárost gázoltak el a zebrán.

Ezután 18 igennel, nem és tartózkodás nélkül fogadták el a képviselők a határozati javaslatot.

A döntésnek köszönhetően ezeken a helyeken bővül a kamerarendszer Kecskeméten:

A rendőrség javaslatára térfelügyeleti kamerarendszert telepítenek a Dózsa György út, az Ipoly utca és a Botond utca kereszteződéséhez, ahol jelentős a gyalogosforgalom, Kodály Iskola miatt sok gyerek is használja az átkelőket.

A Kecskemét Közbiztonságáért Közalapítvány tett javaslatot arra, hogy a Petőfi Sándor utca 16. szám környékét is térfigyelő kamera ellenőrizze, itt elsősorban a gyakori szemetelés (az emeletről kidobott tárgyak), valamint a bűnmegelőzés miatt fontos ez a fejlesztés.

Lakossági és intézményi jelzés is érkezett a Mátis Kálmán utca Halasi út felőli végén történt betörésekről, rongálásokról, randalírozásokról, a közeli játszótéren pedig rablási kísérletekre is volt példa. Ezért ide is térfigyelő kamerarendszert telepítenek.

Kamera kerül a lakosság kérésére a Platter János utca és Szolnoki út kereszteződéséhez, itt is közbiztonsági, bűnmegelőzési, illetve közlekedésbiztonsági szempontok indokolják a beruházást. Gyakoriak a közlekedési anomáliák, de gyalogosgázolás is történt már.

Az Erkel Ferenc utca és a Katona József utca sarkán található játszóteret és annak környékét is kamera figyeli majd. Itt főként az illegális szemétlerakók, a bódult játszótéri látogatók, valamint közeli szórakozóhelyekről érkező randalírozásai miatt tartják fontosnak a lakók.

Ezt az öt fejlesztést a Kecskemét Közbiztonságáért Közalapítvány az önkormányzat éves támogatásából valósítja meg.

A Zöld város kialakítása a Homokbányán című TOP-os pályázat keretében a Homokbánya Bringapark területére is kamera kerül, egy másik, városrehabilitációs pályázatnak köszönhetően pedig a Rávágy tér közbiztonságát térfelügyeleti és rendszámfelismerő kamerarendszer javítja majd.

Élő adás