2020. Augusztus 6. Csütörtök  Berta

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Varjak zavarják a lakókat az Árpádvárosban (videóval)

Varjak költöztek az árpádvárosi bölcsődénél található fákra. A madarak nem csupán piszkot hagynak maguk után, de zavarják a játszótéren lévő gyerekeket is, valamint annyira hangosak, hogy nem tudnak aludni tőlük a környéken élők. A megoldás a fészkek átköltöztetése lehet.

Idén februárban 5 varjúpár fészkelte be magát a fák közé. A 10 madárnak azóta fiókái lettek, tehát egyre nő a számuk. Palatinus Jánosné a Damjanich utcában lakik, neki pont az érintett területre néz az ablaka.

„Sajnos nagyon zavar, hajnalban reggel, 5 órakor már nagyon nagyon kárognak, nagyon nagyon zavarnak. Én tisztelem és szeretem az állatot, nincs kifogásom ellene, de itt több száz ember él, lakik, és azoknak egy kis nyugalomra lenne szükségük. Hát, aludni, ebbe a melegbe, kinyitják az ablakot, és nem lehet aludni, a szó szoros értelmében nem lehet aludni” mondta Palatinus Jánosné.

A vetési varjak februárban fészkelnek, és csupán szeptemberben repülnek el más vidékre. A 6 hónap alatt pedig sok álmatlan hajnalokat és bosszúságot okoznak a madarak a környéken lakóknak. Van megoldás, azonban mivel a varjú védett faj, ezért nagyon óvatosan kell bánni velük.

Bakró-Nagy Zsolt, osztályvezető, Kiskunsági Nemzeti Park Természetmegőrzési Osztálya elmondta, a megoldási lehetőség az, hogy a védett fajok esetben a természetvédelmi hatóságánál lehet kérelmezni ezen fajoknak, és jelen esetben a vetési varjakról beszélünk, riasztását. Illetőleg nagyon indokolt esetben a fészek eltávolítására is van mód, szintén a természetvédelmi hatóság engedélyével.

A fészkeket a költési időszak végén, augusztus közepe után lehet áthelyezni. Az átköltöztetés azonban nem nyújt 100%-os védelmet, hiszen a madarak visszatérhetnek régi helyükre és új fészket építhetnek. Ebben az esetben ismét kell kérni az elköltöztetést.

Élő adás