2021. November 30. Kedd  András, Andor

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Városi megemlékezések a nemzet gyásznapján

1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc 13 honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét. A nemzet gyásznapjára emlékeznek szerdán Kecskeméten is.

– Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata az aradi vértanúk napja alkalmából október 6-án 16 órára megemlékezést szervez.

Helyszín: Aradi vértanúk tere

Emlékező beszédet mond: dr. Salacz László országgyűlési képviselő

Közreműködnek: a Kecskeméti Szakképző Centrum Szent-Györgyi Albert Technikumának tanulói, valamint a Kiskun Huszár-és Honvéd Hagyományőr Egyesület tagjai 

A megemlékezést követően a Református temetőben megkoszorúzzák a hősi sírokat. 

– A Szabadságharc 1848-1849 Alapítvány és a KEFAG Zrt. a hagyományokhoz híven Kecskemét-hetényegyházi Nyíri-erdőben tartja a szabadságharc vértanúinak tiszteletére tartandó megemlékezést október 6-án 17 órakor.      

Helyszín: az Aradi vértanúk és Szulyovszky László alapító emlékhelye.
Javasolt megközelítés: Kecskemétről Méntelek felé, a község tábla előtt – a Potykató táblánál – balra a stabilizált földúton a Szent Hubertus Parkerdőbe.

– Az Ifjúsági Ottthonban 17 órától mutatják be a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház ÉDES RÓZÁM! című pódiumelőadását. 

Déryné Széppataki Róza meghatározó személyisége volt a magyar színművészetnek, a magyar nyelvű színjátszás meghonosításának. Korának legnépszerűbb színésznője, az első magyar operaénekesnő, aki legnagyobb sikereit énekes szubrettként aratta.

A mű - főként Déryné visszaemlékezései alapján - archaikus, XIX. századi magyar nyelven íródott. Reformkori kuriózum is egyben, hiszen a korról alig maradtak fenn ilyen jellegű dokumentációk, lerántja a leplet a XIX. század színházi és társadalmi kulisszáiról.

A maitól eltérő szóösszetétel és mondatszerkesztés jellemzi, éppen ezért igazi csemege lehet a színházba járó, anyanyelvét szerető közönségnek.
 Déryné Széppataki Róza: Csomor Csilla
Rendező: Őze Áron
Jelmez: Makány Márta és Csomor Csilla

Részvétel: Díjtalan, de regisztrációhoz kötött!

Előzetes regisztráció és információ: Csizmadia Ilona
20/915-48-00
ilona.csizmadia@hirosagora.hu

 

Élő adás