2018. Október 18. Csütörtök  Lukács

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Végre kikeltek a nandu csibék

Hosszú várakozás után végre kikeltek a Kecskeméti Vadaskert első nandu csibéi. A négy fiókát napos időben már megcsodálhatják a látogatók, a szurikáták és a tarajos sülök szomszédságában.

Egy hónapig ült a kakas a futómadarak tojásain, ezekből hat fióka bújt ki a múlt hét végén. Kettő nem maradt életben, ez a négy azonban egyre erősebb, kíváncsian fedezik fel kifutójukat. Mivel a nanduk kikelésük után nem gondoskodnak a fiókákról, így elválasztották őket a szülőpártól. Nappal, jó időben itt keresgélnek a fű között, az éjszakákat azonban zárt helyen, infralámpa alatt töltik.

Pulykaindító tápot kapnak, némi finomsággal, élő lisztkukaccal keverve, amit nagy élvezettel csipegetnek fel. De a fűféléket is kóstolgatják már a kifutóban. Bár kicsit buta, de nagyon kíváncsi, barátságos madarak, kézbe is vehettük őket a kifutóban.

Bodor Ákostól megtudtuk, eredeti otthonukban, Dél-Amerikában haszonállatként is tartják őket húsuk és bőrük miatt. Ezek a kicsik szerencsések, hisz ilyen veszély nem fenyegeti őket. Féléves korukig megfigyelhetik a vadaspark látogatói, hogyan cseperednek, azután pedig valószínűleg más állatkertben találnak majd otthonra.

Öt tojáson továbbra is kotlik a nandu kakas, ezek azonban valószínűleg már nem kelnek ki. Így hamarosan az apuka is újra élheti majd megszokott életét.

Élő adás