2020. Október 24. Szombat  Salamon

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Versenyképes Magyarországért program

A következő uniós fejlesztési ciklus forrásairól és a Bács-Kiskun megyét érintő jövő évi fejlesztésekről értekeztek a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Színháztermében a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által szervezett konferencián.

A rendezvényen Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke összefoglalta az elmúlt hét év fejlesztéseit. Kifejtette, hogy a megyei önkormányzat a most lecsengő ciklusban térségünk valamennyi települését tudta fejleszteni. Mintegy 100 milliárd forintos értékben több mint 600 fejlesztés valósult meg a megyében az elmúlt fejlesztési ciklusban. Mint mondta, nagyon sok jó gyakorlatot kezdünk el a vidéki népesség megtartása érdekében, például említette a megyei ösztöndíjat, a Bács-Kiskun haza vár vagy a Mi Otthonunk programokat. Hozzátette, hogy megújult a megyei területrendezési terv is és hogy még sok tervük van, amit meg szeretnének valósítani a megyében.

Rideg László kiemelte: összegyűjtöttük a következő uniós ciklus fejlesztési elképzeléseit. 1154 projektötlet jött be a megyéből. Hozzátette, hogy mindezekre úgy néz ki, hogy 550 milliárd forintot lehet majd elkölteni. A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy a mostani uniós ciklusban a Top-on belül járásonként egy zászlóshajó projektet fognak megvalósítani. Ez annyit jelent, hogy a beérkezett települési ötletekből és javaslatokból egy szakmai stáb összeállítja, hogy melyek azok a fejlesztések járásonként, amik a legfontosabbak, és azokat helyezik előtérbe.

Huszár Richárd, fejlesztéspolitikai tervezésért és jogi ügyekért felelős helyettes államtitkár előadásában bemutatta, hogy Magyarország részére milyen fejlesztési források állnak rendelkezésre, és azokat milyen keretek között lehet felhasználni.

Mint mondta, Magyarország jelentős fejlesztési forrásokkal tud majd gazdálkodni. Elmondta, hogy az a program struktúra, amit már megszoktak és amiből a mostani forrásokat igénybe tudják venni, teljes mértékben nem fog megváltozni, tehát hasonló fejlesztési területek lesznek majd elérhetőek. Hozzátette, hogy a programok illeszkednek mind a Kormány mind pedig az Európai Bizottság céljaihoz. Az államtitkár előadásból az is kiderült, hogy az új fejlesztési ciklus programja a Versenyképes Magyarországért Operatív Program nevet kapta.

Oláh Gábor, regionális programokért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a Terület és Településfejlesztési Operatív Program az egyik legeredményesebb operatív program, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy ez az egyetlen olyan operatív program, amely az elmúlt időszakinál nagyobb szeletet kap a következő időszak fejlesztéseinek tortájából. Mint mondta, az elmúlt időszakban a Top az uniós források 15 százalékát kapta, a következő időszakban ez 20 százalék lesz, ami a Versenyképes Magyarországért Operatív Programon keresztül az önkormányzatok bevonásával érkezik meg a magyar gazdaságba. Bács-Kiskun megye az egyik élen járó megyénk a Top végrehajtása során, ez nem kis mértékben a megye szervező munkájának köszönhető és annak, hogy konszenzust sikerült kialakítani a források felhasználása során - hangsúlyozta az államtitkár.

Oláh Gábor előadásában a projekt előkészítési alapról és az újdonságokról számolt be részletesen.

Tóth Péter, közlekedésért felelős helyettes államtitkár megyénk útfejlesztéseiről számolt be. Mint mondta, a közúti fejlesztések tekintetében jelenleg 3200 milliárd forintos Útprogram megvalósítása zajlik, ennek kicsit több mint a fele hazai forrásból valósul meg. A program keretén belül már nagyon sok útfejlesztés megvalósult, és még soknak zajlik az előkészítése.

Kicsiny László, Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezetője a konferencián a megyében zajló fejlesztésekről és tervekről beszélt.

A legtöbb forrás megyei közreműködéssel jutott el a települési önkormányzatokhoz, ez most már 70 milliárd forint felett van, de ha hozzávesszük a megyei jogú városunkat, akkor ez 90 milliárd forint összegű támogatást jelent – mondta Kicsiny László. Hozzátette, hogy az összes támogatás, ami a megye által kezelt pályázatokon a települési önkormányzatokhoz érkezett, 65 milliárd forint volt.

Kecskemét percről percre

Élő adás