2022. December 5. Hétfő  Vilma

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Világkörüli útra indul szerelmével egy kecskeméti lány

Körbeutazza a világot egy kecskeméti lány és olasz barátja. Matuszka Beáta és Luca Bergamini két-három év alatt szeretnék bejárni a Föld legtávolibb tájait, útjukról folyamatosan beszámolnak majd hírportálunknak is. A kalandvágy mellett ugyanis fontos céljuk, hogy minél több embert csábítsanak utazásra.

Matuszka Beáta és Luca Bergamini 5,5 éve talált egymásra. Három évig távkapcsolatban éltek, hétvégenként találkoztak más-más európai városban, ahová épp a legolcsóbb volt a repülőjegy. Erről született is egy blogjuk Never a weekend home címmel. Amikor a fővárosban összeköltöztek, akkor is folytatták utazásaikat. Néhány éve pedig a fejükbe vették, hogy körbejárják az egész világot.

– Gyerekkorunk óta imádtunk utazni mindketten. Amikor egyetemre jártunk, egy európai diákszervezet tagjai lettünk, ennek köszönhetően hetente utaztunk. Amikor pedig három éve elkezdtünk dolgozni Magyarországon, rájöttünk, hogy az évente járó húsz szabadnap nem elég ahhoz, hogy annyit lássunk a világból, amennyit szeretnénk – meséli Beáta. Baráti körükben is vannak világjárók, ők is inspirálták őket, így döntötték el, hogy belevágnak a nagy utazásba.

Több éve készülnek az útra, igyekeztek minél több pénzt megtakarítani rá. Kiválasztották, milyen országokba szeretnének eljutni. Rengeteget olvastak ezekről a helyekről, világjáró barátaikkal, ismerőseikkel beszélgettek, majd az elmúlt egy évben már intenzíven készültek életük nagy kalandjára. Eldöntötték, mit pakoljanak be 40 literes hátizsákjaikba, felvették a szükséges oltásokat, és alaposan áttanulmányozták a célországok kultúráját is.

Minimál költségvetésből szeretnék megtenni a nagy utat, erre többféle lehetőséget is ismernek a világjárók.

– Repülő jegyeket nagyon olcsón ki lehet fogni, Indiába például 40 ezerért sikerült jegyet váltanunk, a hajókon pedig matrózkodni fogunk. Önkénteskedéssel sok pénzt meg lehet takarítani, és egy jó lehetőség a helyiek megismerésére is. Ugyanígy meg lehet szállni a helyieknél is. Egy ilyen lehetőség a kanapészörf, amit mi is használunk. Most hétvégén például egy indiai fiú aludt nálunk, de például Bretagne-t is így jártuk be. Egy halásznál laktunk, aki elvitt minket vad delfineket nézni – mondják, miközben utazásaikról készült fotóikat nézegetjük.

Ezzel a módszerrel olyan élményekben lehet részük, amelyekről a hotelturisták, a szervezett utak résztvevői álmodni se mernének.

Útvonalukról videót is készítettek. Ebből kiderül, hogy augusztus 15-én hagyják el Budapestet, Toscanába, Luca otthonába utaznak. Végigjárják az El Caminot, ahonnan november 14-én indulnak az Arab Emirátusokba. Azután 1,5 hónapot töltenek Indiában, innen veszik az irányt Dél-Kelet Ázsia felé. Thaiföld, Kambodzsa, Korea, Japán Kína, Malajzia és az indonéz szigetvilág felfedezése után Ausztráliába vezet az útjuk. Új-Zélandot és Új-Kaledóniát is útba ejtik, majd egy évet szánnak az amerikai kontinensre. Utazási tervük nincs kőbe vésve, könnyedén felülírják, ha új lehetőség merül fel előttük.

Mint megtudtuk, Beátát és Lucát nem csak a kalandvágy hajtja. Szeretnének minél több embert utazásra csábítani.

– A diákszervezetes évek alatt is fontos volt számunkra, hogy a legtöbbet hozzuk ki az emberekből. Ezért is tartottunk önfejlesztő tréningeket. Most pedig a posztjainkon keresztül szeretnénk motiválni másokat. Megmutatjuk, hogy igenis lehet egyszerűen utazni. Az utazások során új embereket, új kultúrákat ismerhetünk meg, nem csak gazdagabbá, de toleránsabbá is válhatunk. Ezt szeretnénk bemutatni minél több embernek blogunkon, a közösségi médián keresztül – árulja el Beáta.

Szorítunk a fiatal párnak, hogy minél kalandosabb legyen számukra az utazás. Már csak azért is, mert élményeikről mi is folyamatosan hírt adunk majd.

Élő adás