2020. Május 29. Péntek  Magdolna

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Vírusügyi tudnivalók - Dr. Gaszner András háziorvossal beszélgettünk

Korszerű informatikai rendszer segíti a telefonos háziorvosi rendelést a veszélyhelyzet ideje alatt. Azon esetekre pedig, amikor feltétlenül szükséges a személyes vizsgálat, megvan a megfelelő védőfelszerelésük a szakembereknek. Dr. Gaszner András háziorvos számolt be az alapellátás helyzetéről hírportálunknak.

 

Teljesen átalakultak a háziorvosi rendelések, mivel a járvány elleni intézkedések része, hogy csökkenjenek a személyes orvos-beteg találkozások.

- Egy telefonos rendeléssé alakultunk át, ami bizonyos szempontból könnyít, mert egy nagyon jó megelőző eszköz. Persze hozzá kell tennem, hogy szerencsés módon egy informatikai fejlesztés teszi lehetővé mindezt. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térnek, azaz az eeszt-nek köszönhetően

 az orvosok elektronikusan fel tudják írni a betegnek a receptet.

A háziorvosoknál jelenleg folyamatosan csöngenek a telefonok, így előfordulhat, hogy nem egyből tudják elérni a páciensek őket. Ennek ellenére az orvosok azt kérik, hogy inkább többször tárcsázzák a rendelő telefonszámát, mint hogy útnak induljanak a rendelő felé - mondta dr. Gaszner András, háziorvos. Hozzátette, a védekezés a koronavírus ellen azért kiemelten fontos, mert, bár hasonlít az influenzához, nem tudni, milyen a vírus pontos természete. Szerencsére a kezdeti nehézségek után, az alapellátásban is megvannak a megfelelő eszközök ehhez.

- Hozzájutottunk a megfelelő védőfelszereléshez. Ez jelenti a maszkot, az overált, és a kézfertőtlenítőt is. Tehát mindazokkal az eszközökkel rendelkezünk, amik a biztonságos ellátást jelentik. A páciens és az orvos biztonságát tekintve, egyaránt. Mivel társas lények vagyunk,  nehezen viseljük az egyedüllétet. Azonban fontos, hogy minden szabályt betartsunk a járvány terjedésének elkerülése érdekében. Elsősorban nem a fiatalokra jelent veszélyt a koronvírus, azonban mégis szükséges, hogy ők is odafigyeljenek - hangsúlyozta dr. Gaszner András.

A háziorvos kiemelte, a fiataloknak azért kell betartaniuk a szabályokat, mert ha közöttük elharapózik a vírus, az óhatatlanul azt jelenti, hogy az idősebb korosztályra is át fog terjedni. Tehát főleg az ő veszélyeztetettségük miatt kell a fiataloknak is betartaniuk a szabályokat.

Fontos, hogy amikor hazaérkezünk, mossuk ki a ruhánkat, mert a vírus megtapadhat rajta. Ne fogjunk kezet, ne ölelkezzünk, és ne adjunk puszit szeretteinknek. Ez természetesen nehéz, főleg, hogy közeledik a négynapos ünnep. Azonban az az áldozat, amelyet most vállalunk, a későbbiekben fog kamatozni az életükben.

Kecskemét percről percre

Élő adás