2020. Augusztus 6. Csütörtök  Berta

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Zárt ülés anyagát szivárogtatták ki - Feljelentést tett az önkormányzat - Videóval

Zárt ülések információinak kiszivárogtatása miatt tett feljelentést Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata. A jogi lépésről Szemereyné Pataki Klaudia polgármester számolt be a Közgyűlésnek csütörtökön. A testület éppen a közgyűlés szervezeti és működési szabályzatának módosításáról döntött, amikor komoly vita robbant ki az elmúlt hetek zárt ülésekről történő kiszivárogtatásai miatt.

Zárt ülések anyagainak kiszivárogtatása miatt feljelentést tesz Kecskemét önkormányzata ismeretlen tettes ellen - derült ki a csütörtöki Közgyűlésen. Alapját egy helyi hírportálon megjelent cikk adja, melyben megneveztek - és sajátosan véleményeztek - egy városi díjra jelölt újságírót, akinek személye, ugyanúgy, mint a többi díjazotté, csak a mai (csütörtöki) közgyűlésen vált nyilvánossá.

 A Közgyűlés szervezeti és működési szabályzatának módosításáról szóló rendelet vitájánál elsőként Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester kért szót, aki egy súlyos szabályszegésre hívta fel a figyelmet beszédében.

- Az SZMSZ a város közgyűlésének az alkotmánya. Ugyanolyan funkciója van a város politikai közéletében, mint az alkotmánynak az ország életében. Politikai kultúránkat meghatározza, befolyásolja, és vissza is tükrözi - mondta az alpolgármester, hozzátéve: a politikai kultúrát írott és íratlan szabályok is meghatározzák. Az egyik ilyen írott szabály a titoktartási kötelezettség. Ez vonatkozik a zárt ülésen elhangzottakra is. Ugyanis azt éppen a személyes adatok, valamint a város gazdasági érdekének védelmében tartják a nyilvánosság kizárásával. 

Szeberényi Gyula Tamás kiemelte: az egyik, "egyértelműen ellenzékhez köthető" hírportálon megjelent egy zárt ülés anyaga, az erről szóló cikk szándék félreérthetetlen, hiszen az ellenzék által nem kedvelt személyt, valamint fideszes képviselőket is támadtak a cikkel. Az eset ráadásul rövid időn belül megismétlődött, amikor megjelent egy második cikk a témában.

- Az a baj, hogy ez ellenkezik az SZMSZ-ünkkel, ellenkezik az MÖTV-vel  (a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 1991-es törvénnyel - a szerk.), tehát a törvénnyel és ilyen értelemben a politikai kultúránknak egy olyan megsértése, ami nem tolerálható - hangsúlyozta az alpolgármester.

- Alpolgármester úr szavaira szeretnék reflektálni, az utolsó mondatát így fejezte be, hogy szeretne tiltakozni. Én pedig szeretnék tiltakozni a vádaskodás ellen, sokadik alkalommal vádol meg ellenzéki képviselőket alpolgármester úr a közgyűlésben - mondta Bodrozsán Alexandra, önkormányzati képviselő, Szőkéné Kopping Rita, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselője pedig az alpolgármester felszólalására válaszolva elmondta, ő úgy tudja, hogy a második cikkben szereplő személyek mindegyikével történt egyeztetés, és beleegyeztek abba, hogy névvel szerepeljenek egy olyan sajtóhírben, amely az ellenzék által kitüntetésre javasolt személyeket nevezi meg.

A kormánypárti és az ellenzéki felek tehát másképp látják a dolgot, ami tény: az önkormányzat a kiszivárogtatás miatt megtette a szükséges lépéseket.

- Ez egy olyan vétsége, jogszerűtlen lépése bárkinek is, hogy ez ellen mi hivatalból megtettük az ügyészségen a feljelentést - mondta Szemereyné Pataki Klaudia, polgármester.

A közgyűlés ezek után elfogadta a szervezeti és működési szabályzat módosítását, amelyet a járványhelyzet miatt tettek meg. Ennek lényege, hogy évente legalább hat közgyűlést és egy közmeghallgatást kell megtartani. Ezt a közgyűlés 11 igen, 5 nem és 2 tartózkodás mellett fogadta el.

Élő adás