2020. Május 30. Szombat  Zsanett, Janka

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

„...régi bűnnek hosszú az árnyéka.” Ma este újra Élő Emlékezet a KTV műsorán!

Bizonyára sokan ismerik, de mégsem elegen. Szalai József, a kerekegyházi amatőr kutató tevékenysége még a gyakorló történészek számára is követendő példa, állhatatossága a kommunizmus bűneinek feltárása kapcsán ösztönzőleg hat a téma minden érdeklődője számára. Ma este 19 30-tól vele beszélgetek a KTV Élő Emlékezet című műsorában.

2020.05.27. 18:12

A kecskeméti Szentháromság-szobor: „a ragályos dögvésztől megmenekülésük emlékére”

...enyhülést vesz a dühös nyavalya / S megszűn öldökölni a halál angyala.” – Arany János Szent László füve című versében megfogalmazott sorai jól kifejezik azt a megkönnyebbülést, amelyet a régi kecskeméti polgárok érezhettek 1739 decemberében. Ekkor szűnt meg ugyanis városunkban a közel egy éve tomboló nagy pestisjárvány (Kecskemét kitűnő tudósa, Hornyik János még úgy tudta, hogy 1740. szeptember 14-én, a Szent Kereszt felmagasztaltatása ünnepén). Ennek emlékére állították fogadalmi emlékműként a kecskeméti Szentháromság-szobrot, amely ma is tanúskodik a pusztító ragályról, de egyúttal hirdeti a városlakók áldozatkészségét is.

2020.05.04. 14:00

Ipartörténeti mozaikok

A vállalat 1962. július 1-én alakult meg a Pneumatikus és Hidraulikus Gépek Gyárának telephelyeként, melynek jogelődje a Malomgépgyár (ma Neumann János Egyetem GAMF Karának helyén), majd a Kiskunfélegyházi Gépgyár Táncsics-laktanyában gyártást folytató gyáregysége volt. A kecskeméti beruházás célja – 45 millió forint értékben – az volt, hogy Kecskeméten lehetővé váljon pneumatikus szerszámgépek, illetve hidraulikus munkahengerek sorozatgyártása, emellett a budapesti üzem (SZIM) tehermentesítése.

2020.04.30. 15:29

75 éve történt. Piarista vezetés alatt a Kecskeméti Egyesített Gimnázium (1944-1945)

Rendkívüli idők rendkívüli döntéseket követelnek. Ilyen döntése volt 1944 novemberében Frigyesy Ferenc városi népművelési titkárnak, a tanfelügyelőség akkori megbízott vezetőjének, hogy az áldatlan állapotok ellenére újraindította a háborús harcok miatt félbeszakított 1944/45-ös tanévet. Összegyűjtött minden – az akkor a városban található – tanköteles tanulót, és életre hívta Kecskeméti Egyesített Iskolák név alatt a város egyetlen oktatási intézményét, amelyből pár hét múlva kinőtt Kecskeméti Egyesített Gimnáziuma amelynek vezetésével Mészáros Imre piaristát bízták meg. Nem véletlen, hogy őrá esett a választás, hiszen rendtársával dr. Gulyás Istvánnal utolsó kecskemétiként hagyták el a várost 1944. október végén és az első pedagógusokként tértek oda vissza november elején. Ők kezdték meg számba venni és összegyűjteni a városban csellengő, gazdátlan ifjúságot. Természetesen jó személyes kapcsolatok is megalapozták a döntést. A megbízott tanfelügyelő akkor 6. osztályos gimnazista fiának volt korábbi osztályfőnöke Mészáros Imre.          

2020.04.30. 15:14

Ma este folytatódik a Hírös Históriák TV magazin

Kíváncsi rá, hogy a Hírös Históriák 2020. évfolyamának első tavaszi száma milyen érdekességeket tartogat az Ön számára, akkor kapcsoljon a KTV-re ma este 19:30-kor?! 

2020.04.30. 15:03

A pestisjárványtól a "Don-kanyarig"...

A 2019. esztendőben megjelent négy Hírös Históriák lapszám után 2020-ban is folytatódik a kiemelt érdeklődéssel kísért helytörténeti magazin tematikája, amelynek első, tavaszi száma a – a kialakult koronavírus járvány okozta krízis helyzet alatt is – megjelenik, sőt a kijárási korlátozások és digitális oktatás elősegítése érdekében – most egy a fejlécben elhelyezett QR kód megjelenítésével – az okos telefonok és tabletek segítségével is lehetőséget nyújtunk a helytörténeti magazin tartalmának azonnali online böngészéséhez.

2020.04.29. 17:54

35 éve történt a város történetének egyik legnagyobb lakástüze (archív videóval)

1985. március 31-én az Akadémia körút 20. szám alatt egy második emeleti lakásban ütött ki tűz, ennek következtében a 30 lakásos ház hét otthona kiégett és a többi is használhatatlanná vált, a lakókat ki kellett költöztetni. Hatalmas tömeg gyűlt össze az Akadémia körút 20. szám előtt 1985. március 31-én. Mindenki feszülten figyelte az eseményeket, meddig terjednek a lángok, és hogyan sikerül kimenekíteni a lakókat. A tűz egy második emeleti lakásban ütött ki, az ott élő tanárnő olajat tett a gázra, majd kiment, hogy levigye a szemetet. Az ajtó azonban becsapódott, és nem volt visszaút. A lángok emeletről emeletre terjedtek.

Az oltás nem ment zökkenőmentesen, a tűzoltóság akkor nem volt felkészülve ilyen nagyságrendű tűzre. Mint ahogy azt később szakértői vélemények is leírták, kevés volt az állami tűzoltók létszáma, a lánglovagoknak ráadásul csak egy 44 méteres létrájuk volt, amivel nem tudták biztosítani az oltást és a mentést egyszerre. Így a lángok megfékezése lassan haladt, ráadásul az egyik utcai tűzcsap is elromlott, az épületről lezuhanó ablaküveg pedig átvágott egy tömlőt, amit ki kellett cserélni.

2020.03.31. 20:33

Az Alföldi Cipőgyár emlékezete

Volt egyszer egy cipőgyár Kecskeméten, amelynek termékei még a svájci piacon is megállták a helyüket.

2020.03.31. 20:19

Klapka Györgyről a Klapka-házban

Kecskemét egyik legrégebb óta álló lakóépülete ad otthont Bozsó János festőművész gyűjteménynek. A kecskemétiek számára jól ismert sárga épület a mezővárosi paraszt-polgári életmód kívánalmainak megfelelően épült 1786-ban. Ez az évszám a mai napig olvasható az épület alatti pince egyik mestergerendáján. Tehát a barokk lakóház korából adódóan is „rászolgált” a műemléki védettségre, ám ezen felül komoly helytörténeti jelentőséggel is bír: Klapka György, a későbbi 1848-49-es szabadságharc honvédtábornoka piarista kisdiákként két éven keresztül élt ezen ház falai között. A Bozsó Gyűjtemény az elmúlt években – a nemzeti ünnephez, Március 15-höz kapcsolódóan – vitrintárlatokkal emlékezett meg épületének egykori lakójáról. Az elkövetkezendőkben kiderül, hogyan került a fiatal Klapka György a ma már Klapka-házként tisztelt épületbe, miként alakult az épület sorsa „Klapka után”, és milyen érdekességek kerültek napvilágra a vitrintárlatok alkalmával. - Kovács Ágnes írása

2020.03.31. 19:08

Képernyőn városunk szecessziós épített öröksége

Kecskemét szecessziós épített öröksége. A Kecskeméti Televízió ezzel a címmel indított riportfilm sorozatot, amelynek keretében ma az Újkollégium, a VÁROSI KASZINÓ ÉS A GAZDASÁGI EGYESÜLET SZÉKHÁZA, illetve az egykoron a LORDOK HÁZA HELYÉN ÁLLÓ KATOLIKUS BÉRHÁZ történetét ismerhetik meg. A népszerű témáról ifj. Gyergyádesz Lászlóval készült összeállításunkat láthatják.

2020.03.31. 18:46

Élő adás