2019. Október 19. Szombat  Nándor

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Együttműködési megállapodást írt alá a múzeum és a médiacentrum

Valójában már régóta él az az együttműködés, amit ma (szerdán) sajtótájékoztató keretében erősített meg aláírásával a Katona József Múzeum és a Kecskeméti Médiacentrum vezetője. Ezen a találkozón mutatták be eddigi közös munkájuk eredményeit, és beszéltek az idei tervekről is.

A sajtótájékoztatón elsőként Bán János, a Kecskeméti Médiacentrum ügyvezető főszerkesztője számolt be az együttműködés hátteréről. Elmondta, hogy már a médiacentrum 2015-ös indulásakor is fontosnak tartotta, hogy a napi események mellett a város múltját is bemutassuk a kecskemétieknek. A diákok hiába tanulnak sokat az iskolában történelemből, saját szülővárosukról alig tudnak valamit. Ezt a hiányt szerettük volna pótolni a Hírös Históriák magazin megjelentetésével. Elsősorban a fiatalokat céloztuk meg a helytörténeti magazinnal, de az idősebb korosztály körében is nagyon népszerű lett.

– Fél évvel a magazin indulása után a hasonló című televíziós műsor is megszületett, majd elindult az Élő emlékezet című, a Nemzeti Emlékezet Bizottsággal és a múzeummal közösen készülő televíziós műsor is. Ennek megrázó interjúi az oral history révén segítik az 1945 utáni korszak feldolgozását – hangsúlyozta Bán János a sajtótájékoztatón.

A negyed évente megjelenő nyomtatott magazin, a tévés műsorok, a hírportálunkon megjelenő cikkek mind azt szolgálják, hogy fogyasztható formában, minél szélesebb körben ismertessék meg Kecskemét 650 éves történetének epizódjait.

Rosta Szabolcs, a Katona József Múzeum igazgatója kifejtette, más városok számára is példaértékű ez az együttműködés. Itt ugyanis nem csak egy-egy szenzációs hírre ugrik rá a sajtó, hanem rendszer szinten foglalkozik a város múltjával. Amely egyébként nem csak 650 éves, hisz egyre több a bizonyíték arra, hogy már 1800 éve is fontos központ volt Kecskemét.

Rosta Szabolcs elmondta , hogy szinte nap mint nap kerülnek elő a föld mélyéről fontos leletek, a kutatóknak pedig kötelességük beszámolni munkájuk eredményeiről. Ebben is nagy segítségükre van a Médiacentrum.

A sajtótájékoztatón ismertették a szerkesztőség terveit is. Idén lesz 150 éves a Kecskeméti Lapok, erről ősszel emlékezik meg a médiacentrum. Kecskemét „születésének” 650. évfordulójára több projekttel is készülünk. Ezek közül kiemelkedik a Kecskemét helytörténetét bemutató olvasókönyv elkészítése, amely városunk történelmének a középkortól a modernkorig tartó időszakát mutatja be közérthető formában. Ehhez kapcsolódik egy foglalkoztató munkafüzet is, amely a kisgyereket segíti városunk múltjának megismerésében. Ezeket a Város Napjára szeretnék megjelentetni. Szintén az évforduló alkalmából készül egy 48 oldalas jubileumi emlékkönyv, amely az elmúlt 650 év mérföldköveit foglalja össze.

A magazinban idén elindul a „Pillanatok Kecskemét elfeledett múltjából” című sorozat, amely a tervek szerint önálló kötetben is megjelenik majd. Elsőként a Hunyadi család és Kecskemét kapcsolatát dolgozzák fel. Hallhatunk többek között arról is, hogy Kecskemét város kapujában, a Barátok templomából kihozott oltárnál esküdött meg V. László a Hunyadi testvéreknek, hogy nem áll bosszút Cillei Ulrik halála miatt.

Jövőre Város a pokolban címmel tervez a Médiacentrum egy dokumentumfilmet, amely megrázó módon számol be az 1944-es megszállás idejéről.

Hajagos Csaba, a Katona József Múzeum gyűjteményvezetője, a Hírös Históriák főszerkesztője a magazin nyári számából nyújtott ízelítőt. Elmondta, hogy megemlékeznek Ferenczy Ida évfordulójáról, olvashatunk a magazinban többek között a Piarista Gimnázium régi földrengésmérőjéről, a legújabb Árpád-kori régészeti leletekről, Kovács Sándor plébánosról. Folytatódik a Széchenyiváros történetét bemutató sorozat, Hajagos Csaba pedig ír a Mig24 44-es útra való „kifutásáról” is.

Szemereyné Pataki Klaudia megköszönte a múzeum és a médiacentrum munkatársainak a közös munkát. Elmondta, milyen fontosnak tartja, hogy miközben folyamatosan épül a város, ápoljuk történelmi hagyományainkat, feltárjuk a múlt értékeit. Ezért is jelentős, hogy ilyen jó szakmai műhely jött létre a múzeum és a médiacentrum együttműködésének köszönhetően.

A sajtótájékoztató záró akkordjaként írta alá az együttműködési megállapodást Bán János és Rosta Szabolcs.

 

Élő adás