2019. December 15.   Valér

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

800 millió forintos állami támogatás a Nagytemplom javára

800 millió forinttal támogatja a kormány a kecskeméti Nagytemplom felújítását – jelentette be Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár szerda délután. A társszékesegyház felállványozott bejárata elé szervezett sajtótájékoztatón elhangzott: két éven belül régi pompájában ragyoghat a város főtere.

800 millió forintos támogatást ítélt meg a kormány a Kalocsa–Kecskeméti Főegyházmegye részére. Idén 500 millió forinttal segítik a kecskeméti római katolikus Nagytemplom felújítási munkálatait, a jövő évi költségvetésben pedig 300 millió forintot különítettek el erre a célra – tájékoztatta Soltész Miklós államtitkár a sajtó képviselőit. Hozzátette: a templom tetőszerkezete jó állapotban van, de a falakon látni az idő nyomait, így a társszékesegyház épületének megújulása turisztikai, városesztétikai szempontból is fontos.

– Az öregtemplom Kecskemét emblematikus épülete, még a nótában is ennek a harangja szól – emlékeztette  a jelenlévőket dr. Bábel Balázs kalocsa–kecskeméti érsek, aki 1965 óta gyakran megfordul itt, de az utóbbi években inkább sajnálkozóan nézte a templomot. Mint elmondta: a főegyházmegye központja történelmi szempontból Kalocsa, de lélekszámbeli súlypontja Kecskeméten van.

– Már nemcsak a gazdaságban vagyunk híresek, hanem a kultúra, az oktatás, a civil élet területén is. Egy irányba, együtt gondolkodnak a kecskemétiek, együtt lobbiznak azért, ami fontos a számukra – fogalmazott a sajtótájékoztatón Szemereyné Pataki Klaudia polgármester. – Ebbe az egységbe lépett be a kormány azzal, hogy támogatást nyújt nemcsak a Nagytemplom, hanem a Városháza, valamint a piarista és a református templom megújulásához is. Ennek köszönhetően két éven belül a főtér régi pompájában fog ragyogni, és ha ez így lesz, akkor reményeink szerint a világörökségi cím elnyerésére is sikeresen pályázhatunk.

A sajtótájékoztatót követően a megjelentek – köztük dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselő és dr. Mák Kornél alpolgármester – dr. Bábel Balázs és dr. Finta József vezetésével megtekintették a templomot. Az érsek elmondta: a Nagytemplom 1774 és 1805 között épült, „már nem annyira barokk, de még nem is annyira klasszicista stílusban”. A plébános pedig kiemelte: a belső felújítás is szükséges lenne, ha meg lennének tisztítva a falak, a belső tér is sokkal világosabb lenne.

– Ma már nem építenénk ekkora templomot, de ha van, kötelességünk vigyázni rá – fogalmazott dr. Finta József plébános.

A plébános kérdésünkre elmondta: az örökségvédelmi hatósági engedélyezési eljárást már lefolytatták, és megkapták az engedélyeket a felújításra. Hogy mikor kezdődnek a munkálatok, az elsősorban attól függ, hogy a most megígért támogatás mikor érkezik meg hozzájuk. A kivitelező cégekkel részben már megállapodtak, de még nem minden munkafolyamathoz találták meg a megfelelő vállalkozókat.

Első lépésben a szobrokat veszik le a helyükről és szállítják el restaurálás végett, majd a toronysisak és a toronytörzs, valamint a homlokzat felújítása következik. A fal többi részének festése csak az ólomszerkezetű színes üvegablakok restaurálását követően történhet meg. A felújítás során az eredeti állapot visszaállítására törekednek, de arról még nem tájékoztatták a plébánost – és a rendelkezésére álló dokumentumokból sem derül ki –, hogy milyen színűek lesznek a külső falak. Eredetileg ugyanis nem sárgák voltak. A végleges döntést az örökségvédelmi hivatal javaslata alapján az érsekség fogja meghozni.

Zsolczainé Vitális Judit

Élő adás