2020. Augusztus 13. Csütörtök  Ipoly

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

A "Szegények kenyerét" ünnepelték a Wojtylában

Krakkói és wadowicei vendégekkel, valamint Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érsekével közösen ünnepelték a „Szegények kenyere” ünnepét a Karol Wojtyla Barátság Központban pénteken délben. Felavatták az új Wojtyla-napórát, felszentelték és megszegték a „Szegények kenyerét”, de Kő Ferenc különleges tárlata is bemutatásra került a közönségnek.

Az ünnepség során Szemereyné Pataki Klaudia polgármester üdvözölte a lengyel küldöttséget, az egyházi méltóságokat és a Karol Wojtyla Barátság Központ dolgozóit.
A köszöntőket követően Finta József atya a kecskeméti Nagytemplom plébánosa és Msgr. Zdzisław Sochacki kanonok plébános, a Krakkói Főegyházmegye delegációjának vezetője közösen szentelték fel az újonnan elkészült Wojtyla-napórát.
A lengyel delegáció tagjai elismerésüket fejezték ki a barátságközpont szegények felkarolásáért tett munkájáért, valamint a helyben tapasztalt városi összefogásért.

"Nagyon meg vagyok hatva, mert eddig nem is gondoltam és tudtam, hogy II. János Pál pápa hagyatéka, avagy gondolatai valamint szeretet és irgalmasság eszméje ennyire komolyan hatottak a világra." - mondta Msgr. Zdzisław Sochacki kanonok plébános.

A „Szegények kenyerének” felszentelése előtt Lévai Jánosné képviselő asszony köszöntőjében kiemelte, az elesettekre az év minden napján gondolni kell. Méltatta a Magyarok Kenyere országos gyűjtőakciót is, melynek segítségével több tízezer rászoruló juthat élelmiszer adományhoz, kenyérhez.

A kenyérszentelést Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke végezte el, majd a jelenlevők közösen szegték meg a „Szegények kenyerét”. Bár a kenyérszegés jelképes, mégis fontos üzenetet hordoz a mindennapokra.

Az ünnepi szentelések és koszorúzást követően a barátságközpont nagytermében felavatták Kő Ferenc különleges tárlatát, mely nem csak napfényben, de sötétben, különleges megvilágítással is igyekszik visszaadni a szentlélek erejét.

Élő adás